- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν από τι εξαρτάται η συμπεριφορά των εφήβων
Το μυστικό είναι κρυμμένο στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου τους
Την πολύπλοκη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εφηβικού εγκέφαλου από δομικής και λειτουργικής άποψης αποκαλύπτουν σε έρευνά τους δύο έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Ο Χρήστος Νταβατζίκος, επικεφαλής της έρευνας, είναι καθηγητής Ακτινολογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου, ενώ διευθύνει και το Κέντρο Βιοϊατρικής Ανάλυσης Εικόνων. Μαζί με το συνεργάτη του δόκτορα Αριστείδη Σωτηρά και τη βοήθεια της ερευνητικής τους ομάδας έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές και μελετώντας τους εγκεφάλους 934 παιδιών και νέων ηλικίας έως 22 ετών, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου Παίδων της Πένσιλβανια, έριξαν φως στο τρόπο που τα νευρωνικά δίκτυα του εφηβικού εγκεφάλου αλλάζουν με συντονισμένο τρόπο στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή η αναδιοργάνωση επηρεάζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και συνεπώς ολόκληρη τη συμπεριφορά του εφήβου.
Η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει μια πιο δυναμική και σφαιρική εικόνα του εφηβικού εγκεφάλου σε σχέση με τις έως τώρα τοπικές και στατιστικές απεικονίσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για την καλύτερη κατανόηση των ψυχιατρικών διαταραχών, οι οποίες ίσως έχουν τις ρίζες τους στην εφηβεία. Έτσι, πλέον οι επιστήμονες θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν αν ένας έφηβος είναι επιρρεπής σε κάποια ψυχική διαταραχή, εφόσον έχουν χαρτογραφηθεί τα βασικά μοτίβα ανάπτυξης του εφηβικού εγκεφάλου.
«Σε μια εποχή μεγάλων και πολύπλοκων δεδομένων, είναι μερικές φορές δύσκολο να δεις τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο. Κοιτάζεις τα δεδομένα και νομίζεις πως μπορεί να υπάρχουν κάποιες σχέσεις, αλλά ο εγκέφαλός μας και η οπτική ερμηνεία μας μπορούν να μας πάνε μέχρι ένα σημείο μόνο. Τώρα όμως διαθέτουμε ισχυρές πολυμεταβλητές μεθόδους, οι οποίες είναι σε θέση να συσχετίσουν όλα τα δεδομένα και να δουν βαθύτερα τι κρύβεται από πίσω, διακρίνοντας έτσι μοτίβα που δεν έχουν ποτέ πριν παρατηρηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χρήστος Νταβατζίκος.
«Μελετώντας τον εγκέφαλο με οδηγό τα δεδομένα, βλέπουμε συστηματικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, πράγμα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τα μέρη του εγκεφάλου που μεταβάλλονται. Αυτό ανοίγει νέες "λεωφόρους" έρευνας, όσον αφορά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει συγκεκριμένες παθήσεις, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τον τρόπο που αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου διαταράσσονται κατά την εφηβεία», πρόσθεσε ο δόκτωρ Αριστείδης Σωτήρας.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα και σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά «μοτίβα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.