Πειραματικό τεστ αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού
Ελπίδες για μια πιο έγκαιρη διάγνωση στο μέλλον
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πειραματικό τεστ αίματος, το οποίο, όπως είπαν, μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό σε πάνω από 96% των περιπτώσεων, πράγμα που δημιουργεί ελπίδες για μια πιο έγκαιρη διάγνωση στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιούργκεν Χαν του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό υπολογιστικής βιολογίας «PLoS Computational Biology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το New Scientist.
Από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει σχεδόν το 1% των παιδιών. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.
Τα περισσότερα παιδιά δεν διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, κυρίως μέσω της παρατήρησης των συμπεριφορών τους, όπως της δυσκολίας επικοινωνίας με τους γύρω τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν η διαταραχή να αντιμετωπισθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Οι ερευνητές μελέτησαν 83 παιδιά ηλικίας τριών έως δέκα ετών που είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό μέσω παραδοσιακών μεθόδων, καθώς και 76 παιδιά χωρίς αυτισμό. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα 24 πρωτεϊνών και βιοχημικών δεικτών που έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό και βρήκαν ότι, με το σωστό συνδυασμό, μπορούν να προβλέψουν τη διαταραχή. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υπήρχε στο 97,6% των παιδιών με αυτισμό, ενώ απουσίαζε στο 96,1% των παιδιών χωρίς αυτισμό.
Όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας αφενός ότι το δείγμα των παιδιών είναι μικρό και αφετέρου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο ίδιος συνδυασμός πρωτεϊνών θα είναι παρών και στα νήπια. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ένα τέτοιο τεστ θα κάνει διάγνωση μόνο του αυτισμού ή γενικότερων εγκεφαλικών προβλημάτων όπως η επιληψία.
Μετά από διάφορα τεστ ή άλλες νευροαπεικονιστικές τεχνικές που κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί έγκαιρη διάγνωση, αλλά προς το παρόν χωρίς απτά κλινικά αποτελέσματα, ορισμένοι επιστήμονες αμφιβάλλουν πλέον κατά πόσο θα είναι ποτέ εφικτό να αναπτυχθεί ένα απλό διαγνωστικό τεστ, με δεδομένη την πολύπλοκη και μυστηριώδη φύση του αυτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.