Επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη από την Google: Το πρόγραμμα που μαθαίνει όπως ο άνθρωπος
Η τεχνολογία πιο κοντά στον ανθρώπινο τρόπο σκέψης


Πoλύ κοντά στην ανθρώπινη νοημόσυνη υπόσχεται να φέρει ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θυγατρικής εταιρείας της Google το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες που το ανέπτυξαν, είναι ικανό να μαθαίνει όπως ο άνθρωπος. Το πρόγραμμα μπορεί να μάθει νέες γνώσεις, χωρίς να «ξεχνάει» τις κεκτημένες, φέρνοντας την τεχνολογία ένα βήμα πιο κοντά στις ανθρώπινες νοητικές ικανότητες.
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, θυγατρική της Google, ανέπτυξε το πρόγραμμα ώστε να μην ξεχνάει τα παλαιά προβλήματα που έχει λύσει και να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να αντιμετωπίζει τα νέα, όπως ακριβώς μαθαίνουν να κάνουν οι άνθρωποι από παιδιά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα τα έχει καταφέρει σχεδόν όσο καλά θα τα είχε καταφέρει ένας άνθρωπος, λύνοντας μια ευρεία γκάμα προβλημάτων.
Ο Τζέιμς Κίρκπάτρικ, από την DeepMind δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν πρόκειται να έχουμε προγράμματα υπολογιστών που θα είναι πιο έξυπνα και πιο χρήσιμα, τότε θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν διαδοχικά». Βέβαια αυτή είναι μία δύσκολη πρόκληση.
Οι ερευνητές έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν ένα πρόγραμμα να γίνει αυθεντία σε μια δοκιμασία, αλλά μόνο σε μία. Τα προγράμματα υποφέρουν από αυτό που χαρακτηρίζουν οι ερευνητές ως «καταστροφική λήθη». Χωρίς όμως τη δυνατότητα να χτίζει τη μια ικανότητα επάνω στην άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα φτάσει ποτέ την ανθρώπινη, ούτε θα είναι ικανή να λύσει νέα προβλήματα όπως οι άνθρωποι. Επάνω σε αυτό, ο Κιρκπάτρικ δήλωσε: «Οι άνθρωποι και τα ζώα μαθαίνουν πράγματα το ένα μετά το άλλο και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που τους επιτρέπει να μαθαίνουν συνεχώς και να χτίζουν επάνω στις προηγούμενες γνώσεις τους».
Γράφοντας στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές επεξηγούν πώς λειτουργεί το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα. Αντικατοπτρίζει τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Πριν προχωρήσει στην επόμενη δοκιμασία, δουλεύει πάνω σε ποιες συνδέσεις στο νευρικό σύστημα είναι πιο σημαντικές για τη δοκιμασία που έχει ήδη μάθει μέχρι στιγμής. Μετά τις κάνει πιο δύσκολες στο να μεταβληθούν καθώς μαθαίνει την επόμενη δεξιότητα.
Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η ικανότητα του να χτίζει επάνω στις παλαιές γνώσεις, κάνει το πρόγραμμα να λειτουργεί καλύτερα. Ενώ δηλαδή το πρόγραμμα έμαθε να παίζει διαφορετικά παιχνίδια, δεν γίνεται αυθεντία σε κανένα, όπως θα ήταν πρέπον για ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. «Δείξαμε πώς μπορεί να μαθαίνει διαδοχικά, αλλά δεν δείξαμε πώς τα μαθαίνει καλύτερα, επειδή τα μαθαίνει διαδοχικά. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης», είπε ο Κιρκπάτρικ.
Ο απώτερος σκοπός όλων αυτών των ερευνών και της συγκεκριμένης βέβαια, είναι η δημιουργία μηχανημάτων με γενική τεχνητή νοημοσύνη, που να αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα πως αυτή την κατεύθυνση όμως δεν το έχουν επιτύχει. Η έρευνα αυτή χαρακτηρίστηκε από τον Πίτερ Ντάιαν, διευθυντή του Gatsby Computational Neuroscience Unit του University College London ως «εξαιρετικά καλή». Όμως δεν έλειψε και η κριτική, καθώς ο Άλαν Γουίνφιλντ του Bristol Robotics Lab του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας είπε μεν ότι η έρευνα είναι «υπέροχη», προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν πιστεύω ότι αυτό μας φέρνει ιδιαίτερα κοντά στο στόχο, καθώς αυτή η έρευνα δεν μας δείχνει πώς να γενικεύσουμε την εφαρμογή των δεξιοτήτων του προγράμματος σε νέες δοκιμασίες, όπως κάνουμε εγώ και εσείς χωρίς κόπο από παιδιά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιο τεχνολογικό άλμα στη φουτουριστική μητρόπολη Σιόνγκ’αν - Τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εξέλιξη
Ανοίγει ο δρόμος - Ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί
Πρώτα έγινε viral στο Tik Tok και μετά πολλοί κατάλαβαν ότι αυτή τη φωνή κάπου την ξέρουν
Τι δείχνει νέα έκθεση
Η έρευνα και τα αποτελέσματα που προκαλούν διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα
Συνολικά 21 ανθρωποειδή μετείχαν στην κούρσα μαζί με 10.000 ανθρώπους
Η παρατήρηση χημικών ενώσεων μπορεί να είναι το «σημείο καμπής» στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής
Έχει πάνω από 675 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως
Το τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη στις 24 Απριλίου 1990
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι «στα μαχαίρια» με τον δισεκατομμυριούχο
H ανάλυση του Atlantic με αφορμή ένα εβραϊκό συγκρότημα
Οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες ότι τα παιδιά βιώνουν εθισμό και βλέπουν τραυματικό περιεχόμενο
Την κατηγορεί πως το Google Play δεσμεύει τους κατασκευαστές smartphone
Πότε θα μπορεί να εμφυτευθεί σε ασθενείς
Στο στόχαστρο για μονοπώλιο ο τεχνολογικός κολοσσός - Πολιτικές πιέσεις και απειλές απολύσεων στο παρασκήνιο
Αντιδράσεις και αβεβαιότητα στη βιομηχανία τεχνολογίας
Μαίνεται ο πόλεμος με φόντο το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης
Η επιβολή δασμών 125% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο 46χρονος biohacker παραδέχτηκε το λάθος του
Η χρήση και τα προβλήματα των ελληνικών γραμματοσειρών σε ψηφιακό περιβάλλον στο μικροσκόπιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.