- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η A.V. πήγε στην έκθεση Μobile World Congress της Βαρκελώνης
Οι έξυπνες πόλεις, τα έξυπνα σπίτια, τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα έξυπνα νοσοκομεία θα κυριαρχήσουν παντού
«Give me five» (στα ελληνικά «κόλλα το») είπε ένας αμερικάνος επισκέπτης στο ρομποτάκι που ήταν υπεύθυνο υποδοχής σε περίπτερο εταιρίας, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Βαρκελώνη με τη συμμετοχή περισσότερων από 120.000 επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου.
Το ρομποτάκι κατάλαβε, έδωσε το χέρι του και συνέχισε τη συνομιλία για αρκετή ώρα με τον επισκέπτη, παρουσιάζοντας κάποια από τα προϊόντα της εταιρίας.
Η εποχή που η απευθείας ανθρώπινη επικοινωνία θα ελαχιστοποιηθεί και σχεδόν όλα θα γίνονται αυτοματοποιημένα μέσω του δικτυωμένου κόσμου και του κινητού τηλεφώνου έχει ξεκινήσει και στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα επιφέρει καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν.
Τα νέα δίκτυα επικοινωνιών, το καλούμενο 5G, θα εξασφαλίσει σχεδόν real time επικοινωνία όλων των συσκευών που θα συνδέονται με το διαδίκτυο και όλες μαζί με την κινητή τηλεφωνία, δημιουργώντας το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) όπου οι εκατοντάδες νέες εφαρμογές θα οδηγήσουν στον «έξυπνο» κόσμο. Οι έξυπνες πόλεις (smart cities), τα έξυπνα σπίτια, τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα έξυπνα νοσοκομεία θα κυριαρχήσουν παντού και όλα πλέον θα γίνονται αυτόματα.
Τα αυτοκίνητα θα εντοπίζουν αυτόματα το φθηνότερο βενζινάδικο, η πληρωμή θα γίνεται χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία καθώς θα υπάρχει ενσωματωμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού στο αυτοκίνητο που θα επικοινωνεί με την εφαρμογή που θα υπάρχει στο βενζινάδικο. Άλλη εφαρμογή θα εντοπίζει αυτόματα θέσεις πάρκινγκ και η εξόφληση θα γίνεται επίσης αυτόματα. Θα δίνουν άμεση ενημέρωση στους δορυφόρους για την κίνηση στους δρόμους σε 100% real time και πολύ σύντομα θα κινούνται και αυτόνομα χωρίς οδηγό καθώς θα έχουν πλήρη εικόνα τι συμβαίνει γύρω τους.
Το έξυπνο σπίτι θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, γεμάτο αισθητήρες παντού, σε όλες τις συσκευές και σημεία του. Θα καταγράφονται υγρασίες, ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ., και οι παραγγελίες θα γίνονται μέσω διαδικτύου στα σουπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, θα ειδοποιούνται τα συνεργεία μέσω διαδικτύου. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ανοίγει ούτε την πόρτα, καθώς το έργο αυτό θα το έχει αναλάβει το ρομποτάκι του σπιτιού..
Όλα αυτά και πολλά άλλα παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης, όχι μόνον ως πιλοτικές εφαρμογές αλλά πολλές και ως πραγματικές, που ήδη εφαρμόζονται εμπορικά μαζί με δεκάδες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
Εφαρμογές όπως η εικονική επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο του κόσμου, εικονικό σκι στις ακριβότερες και καλύτερες χιονοδρομικές πίστες στο κόσμο σε πραγματικές συνθήκες θερμοκρασίας, οδήγηση αυτοκινήτου με τους πραγματικούς κραδασμούς και πολλά άλλα.
Έρευνα της Ericsson κατέγραψε το εξής εκπληκτικό:
Σχεδόν τέσσερις στους πέντε χρήστες εικονικής πραγματικότητας (VR) πιστεύουν ότι σε τρία μόλις χρόνια θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε την εικονική πραγματικότητα από τη φυσική. Οι μισοί από τους ερωτώμενους ενδιαφέρονται ήδη για γάντια ή παπούτσια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα.[...] Ένας στους τρεις θέλει να παίρνει χάπια για τη ναυτία όταν χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας!
Και κλείνουμε μεταφέροντας τα λόγια του υπεύθυνου ενός περιπτέρου εικονικής πραγματικότητας, αφήνοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για μια άλλη φορά:
«Οι αλλαγές θα έρθουν ταχύτατα χρονικά και θα είναι καταιγιστικές παντού. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν. Η εικονική πραγματικότητα σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα ξεχωρίζει από την πραγματικότητα. Ίσως πολύ συντομότερα από ότι νομίζουμε να μη χρειάζεται να έρθετε καν στη Βαρκελώνη για την έκθεση, καθώς εικονικά θα μπορείτε να την επισκεφθείτε σε πραγματικές συνθήκες από τον τόπο διαμονής σας, από τη διασυνδεδεμένη πολυθρόνα σας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα διαθέτει!».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.