Τεχνολογια - Επιστημη

12 βακτήρια, παγκόσμια απειλή για την υγεία

 Σε συναγερμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα αντιβιοτικά πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά 12 είδη επικίνδυνων βακτηρίων, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), περιγράφοντας αυτά τα παθογόνα βακτήρια, ως τις “μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία”.

Πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά,, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα βακτήρια έχουν αναπτύξει “ικανότητες να βρίσκουν νέους τρόπους για να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά” και μπορεί επίσης να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω γενετικού υλικού, που επιτρέπει και σε άλλα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά. 

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, Marie-Paule Kieny, δήλωσε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για την τόνωση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αν θέλουμε να βρούμε λύση εγκαίρως.

Την ώρα που η αντίσταση πολλών βακτηρίων στα αντιβιοτικά έχει φθάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η χρηματοδότηση έχει σχεδόν στερέψει (...) Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν μόνες τους, τα νέα αντιβιοτικά που επειγόντως χρειάζονται, δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως”, δήλωσε η Marie-Paule Kieny.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus - MRSA), έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Μερικά στελέχη σούπερ-ιών από λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και η γονόρροια είναι ήδη ανίατα.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι πολλά αντιβιοτικά αναμένεται να καταστούν αχρείαστα μέσα στον αιώνα που διανύουμε, αφήνοντας τους ασθενείς εκτεθειμένους σε θανατηφόρες λοιμώξεις, απειλώντας άμεσα το μέλλον της ιατρικής.