- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης δημιούργησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ανθρώπους με παράλυση να παίζουν μουσική με τα μάτια (video)
To Eye Harp είναι πρωτοπορία και ευκαιρία στη δημιουργία
Αναφερόμαστε διαρκώς στο brain drain και η περίπτωση του Ζαχαρία Βαμβακούση είναι μία ακόμα στις εκατοντάδες χιλιάδες της Ελλάδας.
Ο Βαμβακούσης εξέλιξε το πρόγραμμα Eye Harp, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική μόνο με τα μάτια και αυτό έγινε στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης.
Ο 33χρονος υποψήφιος διδάκτωρ που αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική, αποφάσισε να δημιουργήσει το Eye Harp μετά από το τραγικό ατύχημα που είχε ένας φίλος του μουσικός και τον άφησε παράλυτο.
«Ο βασικός στόχος του Eye Harp είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, να παίξουν μουσική με τα μάτια τους. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους με μεγάλου βαθμού παράλυση» εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας.
Ο Τζόελ είναι σήμερα 11 ετών, με σοβαρή παράλυση στα άνω άκρα και πλέον με την βοήθεια του Ζαχαρία μαθαίνει πώς να παίζει μουσική με το Eye Harp.
«Στον Τζόελ αρέσει η μουσική από τότε που είναι μικρός» λέει η 47χρονη Λάουρα, μητέρα του Τζόελ και συνεχίζει «είναι μεγάλο το κέρδος για έναν άνθρωπο με κινητικό πρόβλημα να μπορεί να παίζει όποιο όργανο θέλει μόνος του».
Πέρα από τη μουσική η χρήση του Eye Harp έχει και άλλα οφέλη, ιδιαίτερα στην πνευματική λειτουργία. Όπως τονίζει ο Βαμβακούσης οι άνθρωποι που παίζουν μουσική χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και έχουν καλύτερη μνήμη.
«Λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είναι open source και δωρεάν πρόγραμμα, όποιος θέλει το κατεβάζει και έχει πρόσβαση στον κώδικα (σ.σ. προγραμματισμού)» τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας.
Προς το παρόν το Eye Harp τρέχει μόνο σε Windows αλλά ο Βαμβακούσης αναφέρει ότι υπάρχει πλάνο για επανασχεδιασμό της συσκευή ώστε να είναι συμβατή με κάθε λειτουργικό. To EyeHarp εξελίσσεται εδώ και 5 χρόνια και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας επιστημονικής δημοσίευσης για την επίδραση του EyeHarp στην ψυχολογία του χρήστη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.