Τεχνολογια - Επιστημη

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Τα γεγονότα, οι εφευρέσεις και τα πρόσωπα που θα θυμόμαστε από το 2016 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333142-690696.jpg
EPA/KAY NIETFELD / POOL

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες, η τεχνολογία είναι για πολλούς η θρησκεία της εποχής. Δεν αλλάζει απλά τις ζωές μας, τις καθοδηγεί. Δίκτυα, αλγόριθμοι, θεωρίες, αντικείμενα, δείκτες κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Η τεχνολογική ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, έχει επιτυχίες, αποτυχίες και εκπλήξεις. 

Από τις μούφα ειδήσεις του φουμπού μέχρι την έκρηξη του Galaxy Note 7, από τα νέα βήματα στο πεδίο της εικονικής πραγματικότητας μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις στην αυτόματη οδήγηση, το 2016 μας αφήνει, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτές είναι οι τεχνολογικές ειδήσεις και τα γεγονότα της χρονιάς που θα θυμόμαστε. Μια ματιά σε όσα άλλαξε η τεχνολογία φέτος. 

Το iPhone 7 πετάει τα καλώδια από τα ακουστικά (και αποκτά ανθεκτικότητα στο νερό)

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Στα αποκαλυπτήρια του διάσημου smartphone η Apple έκανε πράξη όσα υποσχέθηκε: Aκουστικά χωρίς καλώδιο, αδιάβροχη συσκευή, κάμερα 12 megapixels. Το βύσμα για τα ακουστικά ανήκει πλέον στο παρελθόν και τα ακουστικά που συνοδεύουν τη συσκευή συνδέονται από το port φόρτισης, που επίσης  συνεργάζεται με τα νέα ασύρματα ακουστικά, τα Air Pods, που τέθηκαν σε κυκλοφορία τον Οκτώβριο.

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Όσον αφορά στην αντοχή στο νερό, μπορεί να βυθιστεί σε βάθος ενός μέτρου μέχρι και για 30 λεπτά. Το λανσάρισμα των συσκευών ήρθε περίπου μια εβδομάδα από την απόφαση της Κομισιόν πως η Apple πρέπει να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία, με την εταιρία να εφεσιβάλλει.

Οι ψεύτικες ειδήσεις μολύνουν το Facebook

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς, PHOTO © EPA/ERIC JOHANSEN NORWAY OUT

Hoax, scam, fake news, ειδήσεις για γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Η ενημέρωση και τα μίντια έχουν αρχίσει να αποκτούν νέες περίεργες σημασίες στον 21ο αιώνα.

«Η ουσία είναι η εξής: Παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την παραπληροφόρηση» δήλωσε πρόσφατα με προσωπικό του μήνυμα στο λογαριασμό του ο ιδρυτής του facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα, σημειώνοντας πως «δεν θέλουμε να είμαστε εμείς κριτές της αλήθειας».

Η κατάσταση δείχνει πολλές φορές ανεξέλεγκτη και η κριτική που ασκήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν μεγάλη, ειδικά στο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μελέτη των New York Times που εξήγησε πώς μια εντελώς λανθασμένη «ειδησεογραφική» αναφορά για διαδηλωτές εναντίον του Τραμπ στο Τέξας, ενός τύπου που είχε 40 ακόλουθους στο Twitter, κατέληξε να έχει 350.000 shares στο Facebook.

H έκρηξη του Galaxy Note 7

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Η παραγωγή των έξυπνων κινητών Galaxy Note 7 σταμάτησε οριστικά ύστερα από τις αναφορές για ξαφνική ανάφλεξη ακόμη και σε τηλέφωνα που απεστάλησαν για αντικατάσταση των θεωρούμενων προβληματικών συσκευών.

Μέσα στον Σεπτέμβριο η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung απέσυρε από την παγκόσμια αγορά 2,5 εκατομμύρια κινητά έπειτα από αναφορές για ανάφλεξη των μπαταριών των συσκευών.

«Πρόσφατα αναπροσαρμόσαμε τον όγκο παραγωγής ώστε να επιτραπεί εξαντλητική έρευνα και έλεγχος ποιότητας, αλλά καθιστώντας την ασφάλεια του καταναλωτή πρώτη προτεραιότητά μας, καταλήξαμε στην τελική απόφαση να σταματήσουμε την παραγωγή του Galaxy Note 7» ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.

Η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον πολύ μακριά

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Το 2016 μας έφερε πιο κοντά σε ένα φουτουριστικό κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται να πιάνεις τιμόνι και λεβιέ στο δρόμο. Τα μοντέλα της Uber που λανσαρίστηκαν στο Πίτσμπεργκ, τα αυτόνομα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με δεκάδες αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ και GPS, το επιβεβαιώνουν.

Η Tesla διαθέτει τον Αυτόματο Πιλότο στα οχήματά της, μια ενισχυμένη έκδοση Cruise Control που οδηγεί το αυτοκίνητο σε μεγάλες ταχύτητες.  H Google ξεχωρίζει στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, επιχειρώντας δοκιμές εδώ και χρόνια σε στόλο αυτοκινήτων. Η Ford έχει επίσης επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα αυτόνομα αυτοκίνητα, το ίδιο και οι Audi, GM, Mercedes Benz και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που είτε συνεργάζονται είτε εξαγοράζουν Startups αυτοκίνησης.

Snapchat, η πιο δημοφιλής εφαρμογή της Apple

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

H δωρεάν εφαρμογή για κινητές συσκευές, που ξεχώρισε χάρη στην αποστολή αυτοκαταστρεφόμενων φωτογραφιών και βίντεο, είναι η πιο δημοφιλής της Apple, έχοντας προκαλέσει πανικό στους ανταγωνιστές-κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Snaps περισσότερα από 200 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες και 150 εκατομμύρια ημερήσια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, στέλνονται και ορίζουν τον τρόπο επικοινωνίας του ανεπτυγμένου κόσμου. Η δημιουργία και προβολή ιστοριών, η πλάκα του, η προβολή σκορ, οι ζωντανές μεταδόσεις, το discover, είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές που δίνει στους χρήστες. Οι νεαρές ηλικίες το προτιμούν πολύ, ολοένα και περισσότερα brands δημιουργούν accounts, το μέλλον δείχνει να του ανήκει.

Το χακάρισμα πάει σύννεφο

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Η πονεμένη ιστορία διαρροής προσωπικών δεδομένων ή απόρρητων εγγράφων και διαβαθμισμένης πληροφορίας καλά κρατεί. Το 2016 οι κυβερνοεπιθέσεις εντείναν την ανησυχία των χρηστών, πολλοί οργανισμοί-πομποί επιδόθηκαν στη δημοσιοποίηση e-mails, τα Wikileaks ξεχώρισαν με την τροφοδότηση υλικού που αφορούσε το παρασκήνιο της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ, δημοσιεύοντας χιλιάδες μηνύματα Gmail του Τζον Ποντέστα, συνεργάτη της πρώην πρώτης κυρίας και προέδρου της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας της.

Η άνοδος του Facebook Live

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Το feature του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης κυριάρχησε αυτή τη χρονιά και αποτελεί πλέον έναν ακόμα τρόπο να μιλήσει κάποιος για τον εαυτό ή την επιχείρησή του. Όταν το Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώθηκε η λειτουργία του, όλοι κατάλαβαν πως η εταιρία έβαλε στο μάτι τα Meerkat και Periscope. Χρήστες, διασημότητες και δημοσιογράφοι το χρησιμοποίησαν και μοιράστηκαν με τους φίλους τους live videos που τράβηξαν. Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να καλύπτουμε τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Από την τούρτα γενεθλίων και τη σπαρίλα στην παραλία μέχρι την ειδησεογραφία αιχμής. H viral κυρία Chewbacca ήταν η αρχή μιας νέας εποχής.

Η μεγάλη ζημιά της Hyperloop One

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Οι ιδέες της κατά καιρούς αντιμετωπίστηκαν ως μη εφαρμόσιμες αλλά ο χρόνος έδειξε πως η Hyperloop One (πρώην Hyperloop Technologies) παίρνει το μέλλον πιο σοβαρά από ότι οι υπόλοιποι. Το φουτουριστικό τρένο που θα κινείται με ταχύτητα 1.100 χιλιομέτρων ανά ώρα, ήταν μια από τις αποδείξεις της, με το προηγμένο σύστημα μεταφορών να παρουσιάζεται το Μάιο στη Νεβάδα των ΗΠΑ και να προκαλεί θαυμασμό. Μέσα σε δύο μόλις μήνες όμως, η δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στους κόλπους της εταιρίας ανάμεσα στον CEO και ιδρυτή της Σέρβιν Πίσεβαρ και στον CTO και συνιδρυτή Μπρόγκαν ΜπαμΜπρόγκαν τη διέλυσε πρακτικά, με το αποτέλεσμα ενός εξοντωτικού συμβιβασμού και την μετάθεση των φιλόδοξων σχεδίων της. Πέτρα του σκανδάλου ο αδερφός του Πίσεβαρ και οι «κλεφτές ματιές του» στο γραφείο του ΜπαμΜπρόγκαν.

H αντίθεση της Apple στη δικαστική εντολή βοήθειας του FBI

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς, PHOTO © EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Φεβρουάριος 2016. Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοινώνει πως η εταιρεία του αντιτίθεται σε εντολή αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, τον Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, εκεί όπου έχασαν τη ζωή του 14 άνθρωποι.

Ο CEO της Apple υποστήριξε πως το αίτημα απειλεί την ασφάλεια των πελατών της και έχει «συνέπειες πολύ πέραν της εν λόγω νομικής υπόθεσης».

«Η κυβέρνηση ζητάει από την Apple να χακάρει τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στην ασφάλεια που προστατεύει τους πελάτες μας –στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια αμερικανών πολιτών– από χάκερ που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου», εξήγησε σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρίας Τιμ Κουκ.

«Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο όπου μια αμερικανική εταιρεία να εξαναγκάζεται να εκθέσει τους πελάτες της σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης» είχε τονίσει.

To Twitter δεν βρίσκει αγοραστή

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

To δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέδειξε τη δυναμική του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τα ισχυρά και εμπρηστικά τιτιβίσματα του επιτελείου Τραμπ. Αν και οι φήμες για την εξαγορά του Twitter οργίασαν με επιφανείς υποψήφιους όπως Disney, Salesforce και Google να συμμετέχουν στο τραπέζι των προσφορών, το πράγμα δεν προχώρησε και η μετοχή του έκανε μεγάλο ράλι. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, το άλλοτε λαμπρό Vine ξεθώριασε και έκλεισε, είναι περίεργο αλλά δεν φαντάζει και η καλύτερη ιδέα να αγοράσει κάποιος το Twitter. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις διαδικτυακών εταιριών έχουν τις προκλήσεις τους, τα στοιχεία για τον αριθμό των χρηστών και των διαφημιστικών εσόδων δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στην αγορά, το πουλάκι δεν έχει πετάξει.

To Facebook αναδεικνύεται σε παγκόσμια δύναμη

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς,

Το 2016 υπήρξε μια χρονιά νέων κορυφών για το Facebook. To Messenger επεκτάθηκε σε 1 δισεκατομμύριο χρήστες, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύεται στον πλέον παντοδύναμο διαχειριστή πληροφορίας της δεκαετίας και τα σχέδια του «Ζούκ» είναι πολλά.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν το Σεπτέμβριο ότι θα παρέχουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ιατρικών ερευνών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισαν ότι απώτερος στόχος τους ήταν η «θεραπεία, πρόληψη ή έλεγχος όλων των ασθενειών μέχρι τα τέλη του αιώνα». Το διαμοιρασμό των κεφαλαίων θα αναλάβει το Chan Zuckerberg Initiative, που δημιούργησαν από κοινού τον Δεκέμβριο του 2015.

Τέλος εποχής για το Vine

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Στην αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, προκάλεσε φρενίτιδα και ενθουσιασμό, στο τέλος αυτής της χρονιάς η πλατφόρμα των σύντομων βίντεο ανακοίνωσε το κλείσιμό της, έχοντας γνωρίσει την ήττα από το Instagram και το Snapchat. Το Vine εξαγοράστηκε για 30 εκατομμύρια δολάρια από το Twitter-η πρώτη πλατφόρμα που ενσωμάτωνε βίντεο, αλλά η εμφάνιση του Periscope υπήρξε ισχυρό πλήγμα στον ανταγωνισμό που είχε να αντιμετωπίσει.

H εικονική πραγματικότητα (δεν) μπορεί να περιμένει

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Το Oculus Rift του Facebook, το Vive της HTC και το PlayStation VR της Sony έκαναν το ντεμπούτο τους μέσα στο 2016 αλλά αποδείχτηκε πως το εμπειρικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των tech freaks για μια αληθινή αίσθηση virtual reality.   

H κυριαρχία της Uber

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Αξίζει 60 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλάζει καθημερινά τις ζωές στις μητροπόλεις και οραματίζεται ένα μέλλον με φαντασία. Μετά τα αυτόνομα αυτοκίνητα στο Πίτσμπεργκ, τα σχέδια για εναέριες μετακινήσεις και την άντληση 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, επιβεβαιώνει τους γεωμετρικούς ρυθμούς ανάπτυξής της. Ταυτόχρονα η εταιρία διευθετεί τις δικαστικές διαμάχες που αντιμετωπίζει προκειμένου οι οδηγοί της να θεωρηθούν ανεξάρτητοι και όχι υπάλληλοι της, ξεπερνώντας τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Η εξαγορά της χρονιάς

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Το LinkedIn πέρασε στα χέρια της Microsoft έναντι του αστρονομικού ποσού των 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση.

H κατρακύλα της Theranos

Οι 16 μεγαλύτερες tech ιστορίες της χρονιάς

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που έχει να απαντήσει η Startup που κινδυνεύει με πολλά πρόστιμα και έχει εμπλακεί σε αρκετά σκάνδαλα. Η νέα και ταλαντούχα CEO της εταιρίας ιατρικών φαρμάκων και ερευνών Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, έλαβε τον Ιούλιο επιστολή από τις ομοσπονδιακές κανονιστικές αρχές των ΗΠΑ με την οποία της απαγορεύτηκε να διαχειριστεί ή να αγοράσει κάποιο ιατρικό εργαστήριο τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε όταν αποδείχτηκε ότι η μέθοδος λήψης αίματος από το δάκτυλο που είχε διαμορφώσει το εργαστήριο, για την οποία είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, ήταν αναποτελεσματική. Έρευνες, μηνύσεις και δυσπιστία την καταδιώκουν, το προφίλ της έχει τρωθεί, το μέλλον της αβέβαιο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.