Τεχνολογια - Επιστημη

15 +1 πράγματα που έμαθα για τη Microsoft στο Σιάτλ

Σε πρόσκληση για ξενάγηση στα κεντρικά της Microsoft στο Σιάτλ, δεν λες όχι

Αναστασία Μπαφούνη
ΤΕΥΧΟΣ 593
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ακόμα κι αν ήταν μόνο για 3 ημέρες. Οι άνθρωποί της φρόντισαν να κάνουν το ταξίδι αυτό όσο πιο αξέχαστο γίνεται. Τρίτη πρωί αναχώρηση από Ελ. Βενιζέλος και Τρίτη μεσημέρι άφιξη στο Σιάτλ (όχι δεν έστειλαν το Air Force 1, έχουμε 9 ώρες διαφορά). Το welcome dinner στο Space Needle με οικοδεσπότη τη Microsoft και θέα απλά μαγευτική ήταν μια πρώτη θαυμάσια εισαγωγή σε όσα τις επόμενες ώρες θα ακολουθούσαν.

Οι επόμενες δύο ημέρες ήταν εξαιρετικά γεμάτες με πολλές συναντήσεις και άπειρες πληροφορίες που με έκαναν να νιώθω πλέον ειδήμων σε θέματα τεχνολογίας. Παρακάτω τα 15 πράγματα που μου έμειναν περισσότερο...

1. H Microsoft ιδρύθηκε από τον 20χρονο (!) Bill Gates και την παρέα του το 1975 στο Νέο Μεξικό και το πρώτο προϊόν ήταν γλώσσα προγραμματισμού με την ονομασία Microsoft Basic.

2. Τα κεντρικά της στο Σιάτλ απασχολούν περισσότερους από 44.000 υπαλλήλους απ’ όλο τον κόσμο (νιώθεις ότι είσαι Λονδίνο, Νέα Υόρκη, κάτι πάντως πολύ multinational) σε 125 κτίρια.

3. Από τα 125 κτίρια «λείπει» το κτίριο Νο 7. Το καψόνι των παλιών στους νέους υπαλλήλους είναι να τους στέλνουν σε συνάντηση στο κτίριο 7, που απλά δεν υπάρχει.

4. Ο Bill Gates πήγαινε κάθε πρωί τα παιδιά του σχολείο δίνοντας την αφορμή στις συζύγους των εργαζομένων στη Microsoft να τους κατηγορούν που δεν έκαναν το αντίστοιχο. «Μπορεί ο Bill Gates κι εσύ όχι;»

5. Στη Microsoft προτρέπουν τους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους. Δεν υπάρχει dress code και περιορισμοί στο στιλ. Είδα από μοϊκάνα μοβ μέχρι τύπο με καπέλο από το οποίο κρέμονταν αρκουδάκια! Και όλοι εξαιρετικά κουλ και ακομπλεξάριστοι. Φάση easy working.

6. Μία εφαρμογή, ένα project, ένα προϊόν μπορεί να ξεκινήσει από μια πλάκα ή μια ατάκα. Στο τμήμα ερευνών η ομάδα των Eric Peterson, Jeff Kramer & Spencer Fowers σκέφτηκαν να δημιουργήσουν υποβρύχια κέντρα δεδομένων από μία συζήτηση που είχαν με ένα συνάδελφό τους που δούλευε πριν στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και τους έλεγε για τα υποβρύχια. Εκείνοι το έκαναν πράξη. Κατασκεύασαν ένα πειραματικό υποβρύχιο data center, το βύθισαν για ένα χρόνο και τώρα κάνουν τον απολογισμό κι ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα.

7. Στα κεντρικά της Microsoft νιώθεις ότι παίζεις σε ταινία του Σπίλμπεργκ. Μέχρι και φυτό που μιλάει έχουν. Πολλοί μιλούν στα φυτά τους όταν τα φροντίζουν, αλλά κανένα από αυτά δεν απαντά. Εκτός από τη Florence! Ερευνητές, μηχανικοί, επιστήμονες γεωπόνοι σε συνεργασία με καλλιτέχνες «μετέφρασαν» το φωτισμό σε λέξεις, παρατήρησαν τις αντιδράσεις του φυτού, τις αποκωδικοποίησαν και, ναι, η Florence είναι το πρώτο φυτό που μιλάει! Απλά να ενημερώσω ότι είναι και λίγο τζόρας... 

8. Σε άμεση σχέση με το προηγούμενο, σε κάθε κτίριο της Microsoft υπάρχουν – πώς να το πεις αυτό τώρα;– tech φυτώρια με μαρούλια και αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται με τη μέθοδο της υδροπονίας και καταναλώνονται από τους υπάλλήλους, αφού είναι πρώτη ύλη για τις σαλάτες των εστιατορίων του  campus.

9. Και τα εστιατόρια είναι πολλά. Υπάρχουν 60 μέρη για lunch break ή σνακ και εννοείται ότι καφέ (Starbucks, αφού από το Σιάτλ ξεκίνησε και εκεί είναι τα κεντρικά τους) έχει παντού δωρεάν.  

10. Με το cloud της Microsoft μπορείς α)να κάνεις χρήση της τεχνολογίας πολύ πιο οικονομικά αφού δεν χρειάζεται να προχωρήσεις σε αγορά β) να έχεις όσο  αποθηκευτικό χώρο χρειάζεσαι και γ) να κάνεις τη δουλειά σου από οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο internet. Πλέον σου εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σου, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση και το συνδυασμό εφαρμογών με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία δεδομένων.

11. Η Microsoft έχει μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ 4 φορές για να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της ενώ έχει σταθεί μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη της Apple, ενός από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της για τον ίδιο λόγο. 

12.  Αλλά όταν χρειάστηκε, στην υπόθεση Charlie Hebdo, οι γαλλικές αρχές απευθύνθηκαν στο FBI για να βρουν τα στοιχεία των δραστών και αυτό με τη σειρά του στη Microsoft. Τους πήρε 45 λεπτά να επιβεβαιώσουν τη νομιμότητα των στοιχείων, να βρουν ότι είχαν πρόσβαση σε αυτά και να τα παραδώσουν βοηθώντας τις γαλλικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες.

13. Η ωραιότερη φράση που άκουσα αυτό το διήμερο και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα είδα κι έζησα εκεί ήταν από τον Dave Forstrom. Director, Communications, Windows & Devices group της Microsoft, που έχει αναλάβει την προώθηση χρήσης του Artificial Inteligence και πατέρας 7 αγοριών (!), είπε: «We are making Science Fiction Science Facts» και πράγματι το κάνουν.

14. Σε ειδικά διαμορφωμένο και κρυφό χώρο υπάρχει το τμήμα του HoloLens. Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που αποτελούνται από ημιδιάφανους ολογραφικούς φακούς επιτρέποντας στα ολογράμματα να είναι κομμάτια της πραγματικότητας. Ουάου! Συνδυασμός του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο. Και μετά την επεξήγηση, να πω ότι τα φόρεσα και περπάτησα στον Άρη, έκανα ηλεκτρολογική δουλειά χωρίς να έχω ιδέα, με την καθοδήγηση ειδικού μέσω Skype call, ενώ είδα την πιο φουτουριστική παρουσίαση του νέου Audi με ολόγραμμα.

15. Η 4η τεχνολογική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει με την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Ιntelligence) να χρησιμοποιείται σε κάθε εφαρμογή της Microsoft ξεκινώντας από το εσωτερικό της. Η Cortana είναι η ψηφιακή βοηθός (σενάριο βγαλμένο από το Hollywood, όπως ο Tom Cruise στο «Minority Report») η οποία λειτουργεί με ΑΙ και χρησιμοποιείται σε όλες τις πλατφόρμες, αφού μπορεί να επεξεργαστεί κάθε είδους δεδομένα και να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις για να επιλέξεις.

16. Μένουμε λίγο ακόμα στο Hollywood για να σας πω ότι υπάρχει «Cyber Crime Unit». H Patti Chrzan, Sr. Directior, Strategic Programs, Digital Crimes Unit στη Microsoft, και η ομάδα της έχουν σκοπό να πατάξουν το ψηφιακό έγκλημα και το πετυχαίνουν.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για όσα ακόμα είδα στο Underground Tour της Microsoft, όπως τα smart clothes που δουλεύει το τμήμα ανακάλυψης νέας τεχνολογίας, το τμήμα με άτομα με αναπηρίες που δημιουργούν κατάλληλες εφαρμογές και προϊόντα  σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Τους υπέροχους Έλληνες  που εργάζονται και ζουν εκεί, την Κική, τον Νάσο και τον Νικόλα, το πρότζεκτ Garage και πόσο υποστηρίζουν το πάθος για δημιουργία και πολλά ακόμη, αλλά λέω να σταματήσω εδώ!