Τεχνολογια - Επιστημη

Απόψε η υπερ-πανσέληνος: Η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη εδώ και σχεδόν 70 χρόνια

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά στη Γη θα είναι το 2034

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Showstopper Nov. 14 Supermoon Is the Closest Moon to Earth Since 1948

Η αποψινή πανσέληνος θεωρείται πολύ ιδιαίτερη επειδή το φεγγάρι είναι θα είναι πολύ κοντά στη Γη την ώρα που θα είναι «γεμάτο». Έτσι, θα φαίνεται πολύ φωτεινότερη αυτή η πανσέληνος από ό,τι η οποιαδήποτε άλλη.

Για την ακρίβεια, η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948, ενώ η επόμενη δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο του 2034.

Η υπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της σήμερα στις 15:52 - ώρα Ελλάδος. Έτσι, απόψε το βράδυ, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τη NASA, η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.