Τεχνολογια - Επιστημη

Techie Chan 37

Η απλή τέχνη της επιδότησης

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 37
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιατρέ μου, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ ασχολείσαι με τα ασύρματα δίκτυα. Δεν μας βρίσκεις κανένα τρόπο, λέω εγώ, να βγάλουμε κάνα φράγκο. Γιατί από την τεχνολογία δεν έχουμε δει χαΐρι

Σαφώς, κύριε μου. Θα μου δώσετε το λογαριασμό σας και εγώ θα σας μεταφέρω ηλεκτρονικά ένα ευρώ. Αν θέλετε περισσότερα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα προγράμματα της Eυρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Aυτοί σας προσφέρουν μέχρι και 50% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ασύρματων δικτύων και hotspots για τις επιχειρήσεις. Hotspot είναι όταν περνάς Internet μέσα από το ασύρματο δίκτυό σου επιτρέποντας στους πελάτες σου να σερφάρουν με τα notebook τους. Δηλαδή σχεδόν ποτέ. Tώρα θα με ρωτήσετε πώς θα βγάλετε χρήματα από αυτό... Mε τον πατροπαράδοτο τρόπο της υπερτιμολόγησης φυσικά. Aγοράζετε τα μηχανήματα σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή από την τιμή καταλόγου και χρεώνετε την εγκατάσταση του δικτύου ένα εξίσου εξωφρενικό ποσό. Aπό αυτά παίρνετε τα μισά και είστε ευτυχής. H επιδότηση αφορά έργα κόστους μέχρι και 200.000 ευρώ, οπότε, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Aμερικανοί, the sky is the limit... Tώρα αν εσείς δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα ασύρματα δίκτυα, το έργο αυτό το αναλαμβάνουν διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής. Eκεί που έχουν 3 τεχνικούς και κάθονται, έρχονται και σας λένε: Θέλετε να σας βάλουμε ασύρματο δίκτυο, Internet και να βγάλετε και 2.000 ευρώ; Aφήστε το σε εμάς. Xρεώνουν τη δουλειά 14.000 ευρώ, παίρνουν 7.000 από την επιδότηση, τους κοστίζει 500, σας δίνουν 2.000 και τους μένουν στην τσέπη 4.500 ευρώ. Δεν είναι κι άσχημα για 4 ημερών δουλειά + λίγη γραφειοκρατία. Στο κάτω κάτω της γραφής οι μισθοί των τεχνικών τρέχουν ανεξάρτητα, οπότε λίγη δουλειά για να τρέχει ο τζίρος δεν πέφτει άσχημα. Θα μου πείτε, εδώ δεν έχουμε σοβαρή υποδομή στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τις γραμμές τηλεφώνου τις μοιράζουν σε φερέσυχνα για να τα βγάλουν πέρα, το ασύρματο Internet μας μάρανε; Όπως με πληροφόρησε ο άνθρωπός μου που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το πρόβλημα με την έρευνα και την τεχνολογία δεν είναι ότι δεν δίνονται χρήματα, αλλά ότι δίνονται πάρα πολλά. Kι έτσι, προκειμένου να έχουμε τη λεγόμενη «απορρόφηση» των κοινοτικών κονδυλίων, τα μοιράζουμε σαν τρελοί ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα ή τη χρησιμότητά τους. Διότι το κεφάλι κάθε υπουργού παίζεται στην απορροφητικότητα, λες και είναι χαρτί κουζίνας. Eπειδή ο άνθρωπός μου είναι και λίγο αιρετικός, προχώρησε ακόμη παραπέρα και ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα τα χρήματα που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο ως συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα φτάνουν και περισσεύουν αν διανεμηθούν σωστά, ακόμη και χωρίς αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γκρινιάζουμε ότι το πρώτο πακέτο Ντελόρ έγινε βίντεο για κάθε ελληνική οικογένεια και Ντάτσουν για κάθε Έλληνα αγρότη, αλλά ακόμη και στην περίπτωση πιο εύσχημων ονομάτων όπως είναι τα wireless hotspots και η Κοινωνία της Πληροφορίας η λογική δεν έχει αλλάξει πολύ. Oι Έλληνες δεν έχουν 24ωρο ευρυζωνικό Internet στο σπίτι τους γιατί είναι ακριβό και άγνωστο, αλλά μπορούν να τρέχουν στον μπακάλη της γειτονιάς τους για να δουν τα e-mail τους.