Τεχνολογια - Επιστημη

Ένας Γάλλος, ένας Ολλανδός κι ένας Σκοτσέζος κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας (εικόνες, video)

Για τη συμβολή τους στη νανοτεχνολογία μέσω των νανοσυσκευών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Νόμπελ Χημείας 2016 απονεμήθηκε στον Γάλλο Ζαν-Πιέρ Σοβάζ, τον Βρετανό Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ και τον Ολλανδό Μπέρναρντ Λ. Φερίγνκα για το έργο τους στην ανάπτυξη των μικρότερων μοριακών συσκευών ή «νανοσυσκευών».

Οι συσκευές που αναπτύχθηκαν από τους σημερινούς βραβευθέντες είναι χιλιάδες φορές πιο λεπτές από μία τρίχα μαλλιών. Είναι τόσο μικροσκοπικές που μπορούν να γλιστρήσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα για χορήγηση φαρμάκων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χορήγηση φαρμάκων απευθείας στα καρκινικά κύτταρα.

«Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).

Σε κάποια στιγμή στο μέλλον, οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του Νόμπελ.

Το βραβείο αναγνωρίζει την επιτυχία των τριών επιστημόνων στη σύνδεση των μορίων στο σχεδιασμό των πάντων, από  κινητήρες σε ένα αυτοκίνητο και τους μυς σε μια μικροσκοπική κλίμακα.

«Έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κίνηση σε μοριακή κλίμακα» σχολίασε το μέλος της επιτροπής Olof Ramstrom.