- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
The VR Project. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας μόλις έφτασε στην οδό Αθηνάς
Στέκομαι όρθια πάνω στο ξύλινο κατάστρωμα ενός βυθισμένου πλοίου. Ένα μικρό κίτρινο ψάρι με κάθετες μαύρες ρίγες περνάει από μπροστά μου. Κοντά στα πόδια μου έχουν φυτρώσει μοβ λουλούδια που μαζεύουν βιαστικά τα πέταλά τους όταν προσπαθώ να τα αγγίξω. Κοιτάω ψηλά και βλέπω τον ήλιο να φωτίζει την επιφάνεια του νερού. Ξαφνικά μια σκιά, μεγάλη σαν σύννεφο, εμφανίζεται πάνω από το κατάρτι. Γυρνάω απορημένη και βλέπω πίσω από την πλάτη μου μια τεράστια φάλαινα να με κοιτάει κατάματα. Το πτερύγιό της χαϊδεύει την κουπαστή σε απόσταση αναπνοής από το αριστερό μου χέρι, σκέφτομαι να το ακουμπήσω αλλά φοβάμαι. Παραμένω ακούνητη και αναποφάσιστη, ενώ η φάλαινα συνεχίζει να με κοιτάει ερευνητικά. «Δεν ξέρω ποιες είναι οι διαθέσεις σου» ακούω τον εαυτό μου να λέει στη φάλαινα. «Μη φοβάσαι, δεν θα σε πειράξει». Είναι η φωνή της Νατάσας που με επαναφέρει στην πραγματικότητα. Όρος, βέβαια, εντελώς σχετικός, μια που μιλάμε για εικονική πραγματικότητα.
Λίγο μετά την εκτόξευση του Apollo 11
Το «The VR Project» εγκαταστάθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην οδό Αθηνάς και είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα όπου μπορείς να ζήσεις την εμπειρία της εμβυθιστικής εικονικής πραγματικότητας (σ.σ. VR= Virtual Reality). Έτσι απλά, παίρνοντας το ασανσέρ έως τον 3ο όροφο του κτιρίου με τον αριθμό 18. Ο χώρος, εντυπωσιακά λευκός και ήσυχος, σε πλήρη αντιδιαστολή με το απόλυτο γκρι και τη βαβούρα ενός από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, ήδη σε προϊδεάζει πως βρίσκεσαι στο κατώφλι μιας άλλης πραγματικότητας. Δεν έχεις καταλάβει τίποτα όμως ώσπου να μπεις στα μικρά λευκά δωμάτια και να φορέσεις το headset.
Ο προσωπικός σου βοηθός (στην περίπτωσή μου η προαναφερθείσα Νατάσα) θα σε βοηθήσει να φορέσεις τη μάσκα, τα ακουστικά και τα controllers και θα σε κατατοπίσει σχετικώς. Έπειτα αρχίζει η περιπέτεια. Θες να εξερευνήσεις τους ωκεανούς, να ανέβεις στο Everest ή μήπως να πολεμήσεις τους πειρατές του διαστήματος; Τα πάντα είναι εφικτά.
«Το παρακολουθούμε εδώ και καιρό. Αλλά μόλις τον περασμένο Μάιο η τεχνολογία έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Το HTC Vive, που έχουμε εδώ, είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο σύστημα VR παγκοσμίως. Και κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες!» μου λέει ο Λουκάς Κατσικάρης, που μαζί με τον Γιάννη Παρχαρίδη έστησαν το project. «Η εικονική πραγματικότητα είναι ένας πάρα πολύ καινούργιος τομέας και με απεριόριστες δυνατότητες. Και φυσικά, όχι μόνο στον τομέα της ψυχαγωγίας. Πριν από λίγο είχαμε μια συνάντηση με ένα σύλλογο γιατρών. Συζητήσαμε για ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο οι νέοι γιατροί θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Αυτά είναι τα μελλοντικά μας σχέδια. Αλλά και αυτή τη στιγμή ένας σχεδιαστής ή καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει το έργο του σε περιβάλλον 3D με την εφαρμογή Google Tilt Brush, χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν καμβά όλο τον περιβάλλοντα χώρο».
Με την εφαρμογή Google Tilt Brush μπορείς να δημιουργήσεις σε περιβάλλον 3D
Εγώ, ωστόσο, θα παραμείνω στον τομέα της ψυχαγωγίας. Γιατί δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε καλλιτέχνης. Ένας απλός άνθρωπος είμαι, που δεν μπορεί να πιστέψει πως μόλις έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του. Στην κυριολεξία. Διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει, όταν βρίσκομαι στην εκτόξευση του Apollo 11 και προσγειώνομαι στο φεγγάρι μαζί με τον Neil Armstrong. Κι ενώ βρίσκομαι μέσα στο διαστημόπλοιο και έχω από τη μία το φεγγάρι και από την άλλη τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε πάνω του, σκέφτομαι να τον ακουμπήσω για να δω τι θα γίνει. Όμως είναι τόσο ζωντανό όλο αυτό, που μένω με το χέρι μετέωρο, γιατί στο επόμενο κλάσμα του δευτερολέπτου ακούω έκπληκτη τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Μην ενοχλείς τον άνθρωπο την ώρα που πιλοτάρει!».
INFO: Αθηνάς 18 (3ος όροφος), Μοναστηράκι, 2103821832, www.thevrproject.gr, facebook.com/thevrproject. Οι τιμές ξεκινούν από €10/άτομο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.