Τεχνολογια - Επιστημη

Πρωτοποριακή ανακάλυψη: Επιβεβαιώνονται τα βαρυτικά κύματα (εικόνες, video)

100 χρόνια μετά τη θεωρία της Σχετικότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319731-628847.jpg

Νέα οπτική για το σύμπαν και το πώς δημιουργήθηκε δίνει η ανακάλυψη που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες μέσω του πειράματος LIGO κατά το οποίο ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα.

Σύμφωνα με αυτήν την «εκπληκτική» -όπως χαρακτήρισαν- ανακάλυψη, παρατήρησαν τη στρέβλωση του χωροχρόνου η οποία οφείλεται στη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του πειράματος Γκέιμπι Γκονζάλες, στις 14 Σεπτεμβρίου και οι δύο ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 3.000 χιλιόμετρα, κατέγραψαν το πολυπόθητο σήμα με διαφορά 7 χιλιοστών του δευτερολέπτου, όσο θα περίμενε κανείς για ένα κύμα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός.

Το σήμα προήλθε από δύο μαύρες τρύπες σε απόσταση 1,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Οι μαύρες τρύπες βρέθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, κινήθηκαν σπειροειδώς η μία προς την άλλη και τελικά συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν, παράγοντας κύματα που έφτασαν μέχρι τους ανιχνευτές.

Εκεί καταγράφηκε μια απειροελάχιστη μεταβολή, μικρότερη από τη διάμετρο ενός πρωτονίου, στις διαστάσεις δύο δύο κάθετων σωλήνων μήκους 4 χιλιομέτρων.

Το σήμα αυτό μετατράπηκε από τους ερευνητές σε ηχητικό αρχείο, το οποίο τους επέτρεψε να ακούσουν τον ήχο δύο μελανών οπών που συγκρούονται.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, οι νέες ανακαλύψεις θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στην Αστρονομία.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει στην ουσία τον Άλμπερτ Άινσταϊν ο οποίος αν και εν συνεχεία είχε αλλάξει γνώμη πολλές φορές, είχε προβλέψει με τη θεωρία της Σχετικότητας την ύπαρξη αυτού του φαινομένου, την ύπαρξη δηλαδή βαρυτικών κυμάτων. 

image

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.