Τεχνολογια - Επιστημη

Τα γένια κάνουν καλό στην υγεία

Τι δείχνουν δύο νέες έρευνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317924-626175.jpg

Στην εποχή που ζούμε οι φρεσκοξυρισμένοι άνδρες είναι εξαιρετικά σπάνιο «είδος». Οι περισσότεροι άνδρες αφήνουν γένια, είτε από βαρεμάρα είτε για λόγους μόδας ή το απαιτεί το επάγγελμα ή το χόμπι.

Σε αυτό τον κόσμο γεμάτο με μούσια είναι ευχάριστο να μαθαίνεις ότι τελικά είναι μια υγιεινή συνήθεια. Σύμφωνα με ερευνητές οι φρεσκοξυρισμένοι άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, και δη ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά, σε σχέση με τους γενειοφόρους. 

Αυτό δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection και εκπονήθηκε σε 408 άνδρες που εργάζονται σε δύο βρετανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το πρόσωπο τόσο των γενειοφόρων όσο και των ξυρισμένων και συνέκριναν τα βακτήρια που απομονώσαν. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο στις παρειές τους συγκριτικά με αυτούς που είχαν γένια. Επίσης, οι φρεσκοξυρισμένοι είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν άλλα επικίνδυνα μικρόβια στα πρόσωπά τους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το συχνό ξύρισμα δημιουργεί μικροτραυματισμούς και ερεθισμούς στο δέρμα, και έτσι αναπτύσσονται οι βακτηριακές αποικίες.

Σε  άλλη μελέτη μικροβιολόγου του University College του Λονδίνου, εξετάζοντας δείγματα από γένια, κατάφερε να εντοπίσει εκατό διαφορετικά βακτήρια, αλλά και έναν μικροοργανισμό ο οποίος φάνηκε να εξοντώνει τα υπόλοιπα μικρόβια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο δρ. Ανταμ Ρόμπερτς απομόνωσε αυτό το μικρόβιο και το δοκίμασε εναντίον μιας μορφής βακτηριδίου E.coli, το οποίο προκαλεί συχνά ουρολοιμώξεις. Οπως διαπίστωσε, το μικρόβιο κατάφερε να εξουδετερώσει το E.coli. Τώρα ο δρ Ρόμπερτς πιστεύει ότι τα γένια θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση λοιμώξεων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.