Τεχνολογια - Επιστημη

Χόκινγκ: Καταστρεφόμαστε από τα δικά μας «αυτογκόλ»

Πυρηνικός πόλεμος, κλιματική αλλαγή, γενετικά τροποποιημένοι ιοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317581-625839.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η ανθρωπότητα απειλείται με καταστροφή από κινδύνους που έχουν ως δημιουργό τον ίδιο τον άνθρωπο, δηλώνει ο Βρετανός σπουδαίος και βραβευμένος αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ. Απομονώνει ως τα πιο επικίνδυνα σενάρια για την καταστροφή της ανθρωπότητας: τον πυρηνικό πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά τροποποιημένους ιούς.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έγινε 74 ετών στις 8 Ιανουαρίου, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στις ετήσιες διαλέξεις του Reith του BBC που φέτος εξερευνούν τις μαύρες τρύπες. Οι προβλέψεις του θεωρητικού φυσικού για το μέλλον είναι δυσοίωνες καθώς πιστεύει ότι η περαιτέρω πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία θα δημιουργήσει «νέους τρόπους για να εκτραχυνθεί η κατάσταση».

Ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή, ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει αν μπορέσει να εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους πλανήτες. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών παραγόντων – από την ανθρώπινη αδιαφορία μέχρι την πρόσκρουση αστεροειδούς – και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «να μπορούμε να φύγουμε από εδώ αν χρειαστεί». «Αν και η πιθανότητα καταστροφής της Γης στο άμεσο μέλλον είναι μικρή, τα προβλήματα συσσωρεύονται και είναι σχεδόν βέβαιο το τέλος μέσα στην επομένη χιλιετία ή σε δέκα χιλιάδες χρόνια από σήμερα», σημειώνει.

Ο Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, εκτιμά ότι ο εποικισμός και η δημιουργία αυτοσυντηρούμενων κοινωνιών στο Διάστημα δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα.

«Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας», έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του στον Independent, εξηγώντας ότι «η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.