Διεθνής πρωτιά για εφαρμογή μαθητών από την Κέρκυρα
Νικήτρια στο φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό της Computer Science Teachers Association στην κατηγορία Γυμνάσια ανακηρύχτηκε η συνεργατική εφαρμογή του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών, για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android με την ονομασία «Neverlost».
Την 11η Δεκεμβρίου η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Computer Science Teachers Association – CSTA) ανακοίνωσε τους νικητές του ετήσιου Παγκόσμιου διαγωνισμού Πρόσωπα της Πληροφορικής – Faces of Computing.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού faces of Computing ήταν «Η Πληροφορική για το κοινό καλό» - (“Computing for the Common Good”). Το θέμα επιλέχθηκε επειδή επιτρέπει τους μαθητές να δείξουν την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα έκτος της καθημερινότητάς τους και τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Η εφαρμογή NeverLost δημιουργήθηκε από μαθητές σχολείων, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας, με αποκλειστικό σκοπό να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Το κίνητρο τους ήταν να βοηθήσουνε παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κέρκυρας. Ο προβληματισμός τους αρχικά ήταν, πώς θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά με την κατοχή ενός κινητού τηλεφώνου να καλέσουν σε βοήθεια κάνοντας όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις. Για αυτό το λόγο σκέφτηκαν και δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία ένα παιδί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί με 2 μόνο κινήσεις (2 κλικ) να καλέσει ένα τηλεφωνικό αριθμό, να στείλει ένα μήνυμα SMS, να δει τη θέση του σε χάρτη, να στείλει τη διεύθυνση που βρίσκεται ή να στείλει το χάρτη της θέσης του. Για την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής συνεργάστηκαν μαθητές από το Γυμνασιο Αμφιπαγιτών το ΕΠΑΛ Κ.Κορακιάνας το 2ο και το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας με υπεύθυνους τους καθηγητές πληροφορικής Σωτήρη Φωτίου, Νίκο Αλεξάκη, Ε. Σιώτο και Σπύρο Θύμη.
Όπως δηλώνει, στην ανακοίνωση της CSTA, το μέλος της Laura Blankenship: «Οι μαθητές δεν είναι μόνο καταναλωτές –consumers- της τεχνολογίας αλλά και οι δημιουργοί της. Το να δείχνεις στους μαθητές, την αξία και τα πλεονεκτήματα της πληροφορικής είναι εξέχουσας σημασίας. Οι μαθητές θέλουν συχνά να βλέπουν την πληροφορική ως κάτι περισσότερο από το να δημιουργήσουν το επόμενο Angry Birds ή Minecraft. Θέλουν να αισθάνονται ότι με την επιστήμη της Πληροφορικής μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.»
Στην κατηγορία Λύκεια, πρώτο βραβείο πήρε σχολείο από το Phoenix των Η.Π.Α. δείχνοντας με το video τους, πως η πληροφορική άλλαξε τη ζωή του αδερφού μιας μαθήτριας του σχολείου, ο οποίος έχει αυτισμό. Στην κατηγορία Δημοτικά, πρώτο βραβείο πήρε η εφαρμογή από το Δημοτικό σχολείο του Kac στη Σερβία, όπου οι μαθητές του σχεδίασαν ένα ρομπότ που ανταποκρίνεται στις φωνητικές οδηγίες ώστε να βοηθήσουν τυφλά παιδιά στην εκπαίδευση.
Την εφαρμογή Neverlost μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play Store, ενώ πληροφορίες για την εφαρμογή μπορείτε να βρείτε στη σελίδα που δημιούργησαν οι μαθητές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.