Τεχνολογια - Επιστημη

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη κοντινή διέλευση του Juno από τον Δία

Σε τροχιά γύρω από το μακρινό πλανήτη το διαστημόπλοιο μέχρι το Φεβρουάριο του 2018

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136360-311866.jpg

Με επιτυχία στέφθηκε το Σάββατο η πρώτη κοντινή διέλευση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Juno από τον πλανήτη Δία. Κινούμενη με ταχύτητα 208.000 χλμ την ώρα, η «Ήρα», πέταξε 4.200 χιλιόμετρα πάνω από τους σχηματισμούς νεφών του Δία.

Η «Ήρα» θα πραγματοποιήσει 35 ακόμη διελεύσεις με μελετητικό σκοπό, σε καμία από τις επόμενες όμως δεν προσεγγίσει ξανά σε τέτοια απόσταση το μακρινό πλανήτη.

«Τα δεδομένα που έχουμε λάβει έως τώρα δείχνουν πως όλα δούλεψαν όπως αναμενόταν», σημείωσε στην ιστοσελίδα της NASA ο Ρικ Ναϊμπάκεν, υπεύθυνος της αποστολής από το τμήμα Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Το σκάφος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία έως το Φεβρουάριο του 2018.

«Ήδη έχουμε λάβει μερικές ενδιαφέρουσες μετρήσεις», ανέφερε ο Σκοτ Μπόλτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο.

«Θα χρειαστούν μέρες για να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα από την πρώτη διέλευση, και ακόμη περισσότερος χρόνος για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να μας “πουν” το Juno και ο Δίας».

Το ταξίδι της «Ήρας» από τη Γη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και απαιτήθηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να καλυφθεί η απόσταση 2,89 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και να φτάσει στον προορισμό της.

Το κόστος της αποστολής ανήλθε στο 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με βασική στόχευσή της τη χαρτογράφηση του μαγνητικού και του βαρυτικού πεδίου του Δία.

Στο τέλος της αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2018, το διαστημόπλοιο θα αυτοκαταστραφεί μπαίνοντας στην πυκνή ατμόσφαιρα του πλανήτη, για να απανθρακωθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.