Τεχνολογια - Επιστημη

Η NASA στην υπηρεσία του Διαστήματος και του κοινού (video)

Δωρεάν και online όλες οι γνώσεις και έρευνες της για τη ζωή εκεί έξω…

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσα θα θέλατε να μάθετε για το Διάστημα, για τα τσουνάμι του Άρη και τα δαχτυλίδια στον Κρόνο θα τα βρείτε πλέον στο πόρταλ Pubspace της NASA. Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία προσφέρει δωρεάν και online όλες τις έρευνες και επιστημονικά άρθρα που βασίσθηκαν σε δικά της κρατικά κονδύλια.

Το 2013 η επιτροπή του Λευκού Οίκου, αρμόδια για τη χάραξη πολιτικής στις Επιστήμες και την Τεχνολογία, ζήτησε από τη NASA και άλλες υπηρεσίες να ανοίξουν τα αρχεία και τις έρευνές τους στο κοινό. «Είμαστε χαρούμενοι με αυτή την ευκαιρία να διευρύνουμε την πρόσβαση στο πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιό μας από επιστημονικές και τεχνολογικές εκδόσεις», σημείωσε η Ντάβα Νιούμαν, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας. «Προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξερευνήσει μαζί μας τη Γη, τον αέρα και το διάστημα».

Από το υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο NASA PubSpace, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, στον ιστότοπο δεν υπάρχουν πατέντες και άλλο υλικό που η ανάρτησή του θα παραβίαζε το ιδιωτικό απόρρητο ή θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το NASA PubSpace λύνει και τα χέρια της NASA, αφού θα μπορεί πιο εύκολα να παρακολουθεί τις έρευνες που χρηματοδοτεί. «Απλουστεύοντας την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα , θα αυξηθεί σημαντικά η επίδραση των ερευνών μας» σημειώνει η Έλεν Στόφαν, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της NASA. «Είτε είμαστε επιστήμονες είτε μηχανικοί, πάντοτε “χτίζουμε” πάνω σε προγενέστερες δουλειές άλλων συναδέλφων μας».

image

Αυτή τη στιγμή στον ιστότοπο υπάρχουν περίπου 900 άρθρα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.