Τεχνολογια - Επιστημη

Μακριά από τις καμήλες με συνάχι

Ο άνθρωπος φαίνεται να κόλλησε το κοινό κρυολόγημα από μια καμήλα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόνης ανακάλυψε ότι ο πρώτος άνθρωπος που αρρώστησε με αυτό που όλοι αποκαλούμε κοινό κρυολόγημα ή συνάχι το κόλλησε από μια καμήλα. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό κρυολόγημα προέρχεται από το ίδιο ζώο που προέρχεται και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ή Middle East Respiratory Syndrome γνωστό και ως MERS.

Οι ερευνητές στη Βόνη ασχολούνταν με το MERS όταν έκαναν την ανακάλυψη για τη σχέση της καμήλας με το κοινό κρυολόγημα. «Στις έρευνες μας για το MERS, εξετάσαμε περίπου 1.000 καμήλες για κωροναϊούς και μείναμε έκπληκτοι όταν βρήκαμε παθογένειες που συνδέονται με το «HCoV-229E», τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα του ανθρώπου, σε περίπου 6% των περιπτώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Κριστιάν Ντρόστεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τους ιούς του κρυολογήματος των καμηλών και ανακάλυψαν ότι ήταν ικανοί να μολύνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the national Academy of Sciences». Ωστόσο, όλα τα τεστ έδειξαν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας επιδημίας κρυολογήματος γιατί το ανοσοβιολογικό μας σύστημα έχει προετοιμαστεί για αυτό από την «ανθρώπινη έκδοση» της αρρώστιας.

Το MERS, το οποίο βρέθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά το 2012, προκαλεί έντονες μολύνσεις που συχνά είναι θανατηφόρες.

Παρόλα αυτά δεν έχει εξελιχθεί σε μορφή που να μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. : «Ο ιός του MERS είναι ένα περίεργο παθογόνο: μικρές, τοπικά περιορισμένα κρούσματα, για παράδειγμα σε νοσοκομεία, συνεχίζουν να συμβαίνουν. Ευτυχώς, ο ιός δεν έχει προσαρμοστεί καλά στους ανθρώπους, και για αυτό δεν είχε την δυνατότητα να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τώρα», σημειώνει ο καθηγητής Κ. Ντόρστεν.

Κι αν νομίζετε ότι δεν φτερνίζονται, δείτε το βίντεο: