Τεχνολογια - Επιστημη

Έλληνες ερευνητές της IBM δημιούργησαν τεχνητούς νευρώνες για τσιπάκια

Το cognitive computing είναι το μέλλον των υπολογιστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135092-308425.jpg

Ερευνητές της ΙBM Research στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Ελευθερίου, δημιούργησαν τεχνητούς νευρώνες που μιμούνται τη λειτουργία των πραγματικών (βιολογικών) νευρώνων, χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά -τα λεγόμενα «αλλαγής φάσης»- για την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η επίσης ελληνίδα Αγγελική Πανταζή- έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology».

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων νευρομορφικών τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών και πολύ γρήγορων «τσιπ», κατάλληλων για εφαρμογές γνωσιακής υπολογιστικής (cognitive computing), κάτι που θα αποτελέσει το μέλλον της πληροφορικής, σύμφωνα με την ΙΒΜ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μεγάλοι αριθμοί τέτοιων τεχνητών νανο-νευρώνων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νευρομορφικούς συν-επεξεργαστές που διαθέτουν τόσο μονάδες μνήμης, όσο και μονάδες επεξεργασίας δεδομένων.  Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες φιλοδοξούν να μιμηθούν τις δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων).

Όπως δήλωσε ο Ελευθερίου, ο οποίος έχει μια μακρά και ιδιαίτερα επιτυχημένη ερευνητική καριέρα στην ΙΒΜ, «ερευνούμε για πάνω από μια δεκαετία τα υλικά αλλαγής φάσης για εφαρμογές δημιουργίας νέων μνημών και η πρόοδός μας είναι εντυπωσιακή κατά τους τελευταίους 24 μήνες», με αποκορύφωμα τους τεχνητούς νευρώνες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.