Τεχνολογια - Επιστημη

Ανθρώπινα όργανα για μεταμόσχευση «μεγαλώνουν» σε γουρούνια (video)

Πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια έχει δημιουργήσει έμβρυα-χίμαιρες 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130261-294977.jpg

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα, τα οποία θα προορίζονται για μεταμόσχευση. Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος, έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα - χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι. Αυτά τα χιμαιρικά έμβρυα εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης ζωτικών οργάνων από δότες.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαιρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες. Στη συνέχεια η κύηση τερματίζεται και ακολουθεί ανάλυση των ιστών που είχαν αναπτυχθεί. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλες αμερικανικές ερευνητικές ομάδες που έχουν δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα χοίρων - ανθρώπων, αλλά καμία έως τώρα δεν είχε επιτρέψει στα έμβρυα να γεννηθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζώα αυτά με τα ανθρώπινα όργανα θα μοιάζουν εξωτερικά με χοίρους και θα συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλος χοίρος, θα αποτελούν όμως πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις που θα σώζουν τη ζωή ανθρώπων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ διατηρούν μερικές επιφυλάξεις και ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά την εν λόγω έρευνα, εωσότου γίνουν πιο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις.

Ένας φόβος είναι μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα καταλήξουν στον εγκέφαλο του ζώου και επηρεάσουν τη συμπεριφορά του, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο θα έκανε τους χοίρους πιο ανθρώπινους. Ο καθηγητής Ρος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουμε». Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη σε χοίρους πολλών ανθρωπίνων οργάνων. Έχουν ξεκινήσει με το πάγκρεας και θα συνεχίσουν με καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες κ.ά.

Ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε ότι, χάρη στις νέες τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR, είναι δυνατό να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα των χοίρων θα είναι καθαρά και υγιή, ανώτερα ακόμη και από αυτά των ανθρώπων δωρητών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική μυθολογία οι χίμαιρες ήσαν πλάσματα που το σώμα τους αποτελείτο από διαφορετικά ζώα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.