Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς ο φωτισμός του εστιατορίου επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας

Η ατμόσφαιρα διαμορφώνει το μενού, σύμφωνα με έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129647-293219.jpg

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Marketing Research υποστηρίζει ότι ο κατάλληλα φωτισμένος χώρος ευνοεί τις υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, με επικεφαλής τον Δρ Ντιπαγιαν Μπισβας, υποστηρίζουν ότι ένας καλοφωτισμένος χώρος αυξάνει κατά 16% - 24% την πιθανότητα παραγγελίας υγιεινότερων τροφών, συγκριτικά με εστιατόρια στα οποία ο φωτισμός είναι χαμηλός.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη 160 θαμώνες τεσσάρων εστιατορίων. Οι μισοί αυτών που είχαν κάτσει σε ένα φωτεινό χώρο ήταν πιθανότερο να κάνουν υγιεινές επιλογές από το μενού, όπως ψητά ψάρια, λαχανικά ή λευκό κρέας, έναντι σχετικά ανθυγιεινών, όπως τηγανητά φαγητά ή γλυκά.

Επιπλέον, τα αρχεία παραγγελιών των εστιατορίων έδειξαν ότι όσοι δειπνούσαν σε χώρο με χαμηλό φωτισμό είχαν παραγγείλει 39% περισσότερες θερμίδες. Τέσσερις επιπρόσθετες εργαστηριακές μελέτες σε 700 φοιτητές επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα.

«Ο φωτισμός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα και να ενισχυθεί η εμπειρία του φαγητού. Και ο χαμηλός φωτισμός συνδέεται με την χαλαρότητα, πράγμα που μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο υγιεινές επιλογές. Αυτό που μπορεί λοιπόν να κάνετε είναι να μένετε σε εγρήγορση, παρά τον χαμηλό φωτισμό του εστιατορίου, κάνοντας καλύτερες επιλογές από το μενού», συμβουλεύουν οι ερευνητές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.