Τεχνολογια - Επιστημη

Η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με τον καρκίνο

Μια σημαντική μελέτη δύο ετών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντική σε βάθος μελέτη, η οποία διενεργήθηκε με αίτημα της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και βασίζεται σε πειράματα σε αρουραίους, συνδέει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο.

Οι ερευνητές του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ εξέθεσαν αρσενικούς αρουραίους στο είδος των ραδιοσυχνοτήτων που πιο συχνά εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και διαπίστωσαν «χαμηλής συχνότητας» εμφάνιση δύο τύπων όγκων. Ειδικότερα, οι όγκοι ήταν γλοιώματα, τα οποία βρίσκονται στα νευρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, και σβαννώματα της καρδιάς. Εν αντιθέσει, κανένας όγκος δεν βρέθηκε αρουραίους που δεν εκτέθηκαν σε αυτές τις ραδιοσυχνότητες. Για τα πειράματα χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.500 αρουραίοι και η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια με αρκετά διαλείμματα.

«Με δεδομένη την εκτεταμένη παγκόσμια χρήση των κινητών τηλεφώνων μεταξύ των χρηστών όλων των ηλικιών, ακόμη και μια πολύ μικρή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου που προκύπτει από την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας είναι σημαντικό «να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί από την ανθρώπινη παρατήρηση, σε πληθυσμιακές μελέτες μεγάλης κλίμακας, έχουν βρει περιορισμένες ενδείξεις για αυξανόμενο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου λόγω της χρήσης κινητών τηλεφώνων».

Παρόλο που οι βιολογικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί στα ζώα δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ισχύουν και για τους ανθρώπους, η 25 εκατομμυρίων δολαρίων μελέτη του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα πειράματα αναφορικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία η χρήση κινητών τηλεφώνων. «Εκεί που ο κόσμος πίστευε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου έρχεται αυτή η έρευνα και βάζει τέλος στη συζήτηση», δήλωσε ο Ρον Μέλνικ, πρώην ερευνητής του Προγράμματος Τοξικολογίας.

Το 2005, το «Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας» επέλεξε το Ερευνητικό Ινστιτούτο IIT του Σικάγο ώστε να αναλάβει τα πειράματα. Οι παράμετροι των τεστ χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν λόγω της περιπλοκότητάς τους, αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal». Η μελέτη διεξήχθη σε ένα υπόγειο εργαστήριο με 21 ειδικά σχεδιασμένους θαλάμους στους οποίους βρίσκονταν ποντικοί και αρουραίοι και εκπέμπονταν ραδιοσυχνότητες.

Ωστόσο είναι αρκετές μελέτες οι οποίες διαπιστώνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα και η χρήση τους δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία. Αυτόν τον μήνα μία έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου η οποία διεξήχθη στην Αυστραλία, βρήκε ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση στα ποσοστά από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, τα οποία εμφανίστηκαν 30 χρόνια.