Τεχνολογια - Επιστημη

Διαστημικό λεωφορείο και από την Ινδία (video)

 Όλες οι λεπτομέρειες εδώ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μη επανδρωμένο μίνι διαστημικό λεωφορείο εκτόξευσε με επιτυχία η Ινδία χτες Δευτέρα .

Λεπτομερέστερα, το «Swadeshi», εκτοξεύτηκε από τη Σριχαρικότα στο Άντρα Πραντές με πύραυλο εννιά τόνων που είχε σχεδιαστεί ειδικά γι΄ αυτό, πέταξε σε ύψος περίπου 70 χλμ στην ατμόσφαιρα, γύρισε στη Γη πετώντας σαν ανεμόπτερο, σε μια πτήση που άρχισε με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου, κι έπεσε στη θάλασσα, στον κόλπο της Βεγγάλης, 500 χλμ από τη Σριχαρικότα.

Το σκάφος δεν ήταν προγραμματισμένο να γυρίσει ακέραιο, αλλά μονάχα να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία. Είχε μήκος 6.5 μέτρα, βάρος 1,75 τόνους και στοίχισε 14 εκατ. δολάρια. Κατασκευάστηκε στο Διαστημικό Κέντρο Βικράμ Σαραμπχάι από μια ομάδα 600 επιστημόνων σε πέντε χρόνια.

Σχεδόν 20 λεπτά μετά την εκτόξευση του η ISRO (η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία) ανακοίνωσε ότι η αποστολή είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Ναρέντρα Μόντι, μέσω tweet.

Στα σχέδια της ISRO περιλαμβάνεται η δοκιμή άλλων δύο τέτοιων πρωτοτύπων πριν την τελική έκδοση του διαστημοπλοίου, που θα είναι έξι φορές μεγαλύτερο και αναμένεται να πετάξει κατά το 2030. Το σκάφος εκείνο θα μπορεί να μεταφέρει και αστροναύτες.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικάνικη NASA έχει πάψει να εκτοξεύει διαστημικά λεωφορεία εδώ και πέντε χρόνα.

Δείτε το video: