Τεχνολογια - Επιστημη

Πέντε νησιά του Σολομώντα «πνίγηκαν» στον Ειρηνικό (video, εικόνες)

Η πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέντε μικρά νησιά από το σύμπλεγμα των νήσων Σολομώντα εξαφανίστηκαν στα βάθη του Ειρηνικού εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ωκεανού και της εκτεταμένης διάβρωσης, όπως διαπιστώνει η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει επιστημονικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τα πέντε νησάκια που χάθηκαν εντελώς στα κύματα, ακόμα έξι κοραλλιογενή νησιά έχουν υποστεί εκτεταμένη διάβρωση -σε ένα από αυτά, περίπου 10 σπίτια παρασύρθηκαν στη θάλασσα από το 2011 έως το 2014.

image

Τα νησιά που «πνίγηκαν» δεν ήταν απλές αμμονησίδες ήταν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος του Σολομώντα, ένα αρχιπέλαγος όπου τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε ετήσια βάση η στάθμη του νερού αυξάνεται κατά 10 εκατοστά, σύμφωνα με την έρευνα Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Environmental Research Letters. Τα νησάκια που χάθηκαν ήταν ακατοίκητα και είχαν έκταση από ένα έως 50 στρέμματα.

Και τα πέντε «εξαφανισμένα» νησιά ήταν κοραλλιογενή νησιά με βλάστηση και χρησιμοποιούνταν περιστασιακά από ψαράδες.

«Τουλάχιστον 11 νησιά στις βόρειες Νήσους του Σολομώντα είτε έχουν εξαφανιστεί εντελώς είτε παρουσιάζουν έντονη διάβρωση» γράφουν στην επιθεώρηση ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Η υποχώρηση της ακτής σε δύο τοποθεσίες κατέστρεψε χωριά που υπήρχαν τουλάχιστον από το 2035, οδηγώντας σε εκτόπιση των κοινοτήτων».

image

Η μελέτη εξετάζει 33 νησιά του αρχιπελάγους συνδυάζοντας ιστορικά δεδομένα, μαρτυρίες κατοίκων και αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες για το διάστημα 1947-2014.

Στην περιοχή των Νησιών του Σολομώντα, επισήμανε ο Άλμπερτ, η άνοδος της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι τριπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. «Εκτός από τις μετεγκαταστάσεις ολόκληρων χωριών», αναφέρει η μελέτη, «η πρωτεύουσα της επαρχίας Τσόισελ, το Τάρο, πρόκειται να γίνει η πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα του κόσμου που μετεγκαθιστά τους κατοίκους και τις υπηρεσίες της λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας».

Τα νησιά του Σολομώντα είναι σύμπλεγμα 100 και πλέον νησιών με πληθυσμό 640.000 ατόμων, στα 1.000 μίλια από την βορειοανατολική Αυστραλία.