Τεχνολογια - Επιστημη

Συμβαίνει τώρα: παρατήρηση της διάβασης του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

Aπό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127898-288088.jpg

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, κατά το οποίο ο πλανήτης Ερμής βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 2:12μμ και θα ολοκληρωθεί με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ.

Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στο χώρο και θα είναι στη διάθεση των Αθηναίων και επισκεπτών της πρωτεύουσας που θέλουν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα είναι ανοικτά για το κοινό.

Προτεινόμενη ώρα επίσκεψης είναι 3μμ με 6μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Δρ. Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ στο Θησείο στα τηλέφωνα 210-3490055 και 210-3490160.

Προσοχή: Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας.

Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

H NASA αναμεταδίδει το φαινόμενο μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια. Πατήστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.