Τεχνολογια - Επιστημη

«SpaceX»: Πλανήτη Άρη, ερχόμαστε

Τα «Martian Chronicles» των ημερών μας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέχρι το 2018 θα έχει στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη, ανακοίνωσε η αμερικάνικη εταιρία «SpaceX» του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία κ. Έλον Μασκ (ιδρυτή των «Tesla» και «PayPal»). 

Λεπτομερέστερα, η αποστολή του «Red Dragon» («Κόκκινος Δράκος») της εταιρίας θα είναι μη επανδρωμένη, σαν ένα βήμα προετοιμασίας για τη μελλοντική αποίκιση του Άρη. Η NASA θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, όπως τη χρήση του διαστημικού δικτύου επικοινωνιών της, στην αποστολή της «SpaceX» στον Άρη. Ο κ. Μασκ τουίταρε ότι το σκάφος του «σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα», ενώ παλιότερα είχε πει ότι θα ήθελε να στείλει ανθρώπους στον Άρη πριν τη NASA, μέχρι το 2026 (η NASA μέχρι το 2030).

Αν το εγχείρημα πετύχει, θα είναι η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή στον άμεσο εξώτερο γείτονά μας. Η ίδια εταιρία είναι η πρώτη ιδιωτική που προσγείωσε επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο σε ρομποτική πλατφόρμα στη θάλασσα, ενώ έχει κάνει συμβόλαιο με τη NASA για να στέλνει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).