Τεχνολογια - Επιστημη

Πλανήτης Αφροδίτη: Το «Ακατσούκι» μεταδίδει…

Η βροχή από βιτριόλι και το μυστηριώδες «τόξο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις πρώτες εικόνες του από την Αφροδίτη έστειλε το γιαπωνέζικο επιστημονικό διαστημόπλοιο «Ακατσούκι» (θα πει «Χαραυγή»), που είχε εκτοξευτεί από τη Γη πέντε χρόνια πριν.

Λεπτομερέστερα, μετά από τεχνικό πρόβλημα  που του προκάλεσε παράκαμψη διάρκειας πέντε χρόνων, το σκάφος, αφού επισκευάστηκε με e-χειρισμούς από τη Γη, κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη (φωτογραφία) και να στείλει τις πρώτες φωτογραφίες του, από απόσταση 100.000 χλμ.  Οι πιο εντυπωσιακές (για την ώρα μόνο για τους αστρονόμους) είναι: σύννεφα που βρέχουν θειικό οξύ (=βιτριόλι) και ένας μυστηριώδης τοξειδής σχηματισμός, που καλύπτει τον πλανήτη από πόλο σε πόλο.

Το «Ακατσούκι» διαθέτει πέντε κάμερες που βλέπουν από το υπέρυθρο μέχρι το υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ώστε να μπορούν έτσι να κοιτάξουν μέσα από τα πυκνά, αδιαφανή σύννεφα. Η αποστολή του θα κρατήσει τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια. Καθώς η τροχιά του είναι ελλειψοειδής, θ΄ ακολουθήσουν κι άλλεςφωτογραφίες από κοντινότερη απόσταση, μέχρι τα 10.000 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι η άκρως αφιλόξενη Αφροδίτη των 450 βαθμών Κελσίου είναι ο δεύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος (η Γη είναι ο τρίτος, ενώ Άρης ο τέταρτος).