Τεχνολογια - Επιστημη

Μπορεί η ξαφνική απώλεια μιας αγάπης να ραγίσει την καρδιά για πάντα;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος στους προσφάτως χηρευάμενους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ξαφνικός θάνατος του συντρόφου στη ζωή ενός ανθρώπου προκαλεί καρδιακή αρρυθμία στον εν ζωή σύντροφο, η οποία θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα στη Δανία, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, και διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή εμφράγματος είναι αυξημένος στους πρόσφατα χηρευσάμενους.

Στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι τα άτομα κάτω των 60 ετών που ξαφνικά έχασαν τον/την σύντροφό τους. «Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τις πρώτες οκτώ έως 14 ημέρες μετά την απώλεια και μετά σταδιακά μειώνεται» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή ιατρικής επιθεώρηση Open Heart (Ανοιχτή Καρδιά). Στόχος της έρευνας είναι να εξηγήσει το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς και το φαινόμενο ζευγάρια που ήταν χρόνια μαζί να φεύγουν από τη ζωή με μικρή χρονική διαφορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Παρατηρείται μάλιστα η ξαφνική απώλεια ενός συντρόφου επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς αυτού που μένει μόνος. Οι Δανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συνέλεξαν από το 1996 έως το 2015. «Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας για πρώτη φορά είναι κατά 41% μεγαλύτερος σε άτομα που βίωσαν πρόσφατα έναν θάνατο σε σχέση με άτομα που δεν βίωσαν κάτι αντίστοιχο» επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάιμον Γκραφ του πανεπιστημίου Aarhus.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τα αίτια και ότι πρόκειται για μια απλή παρατήρηση ενός φαινομένου.

Παλιότερη έρευνα είχε παρατηρήσει μια αύξηση 18% στη θνησιμότητα των ανδρών, όταν η σύζυγός τους έφευγε από τη ζωή πρώτη. Ο κίνδυνος για τις γυναίκες έφτανε στο 16%.

Τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα που κυριεύουν αυτούς που χάνουν ξαφνικά αγαπημένα τους πρόσωπα περιλαμβάνουν: Άρνηση, δυσπιστία, μερική απάθεια, ψυχικό μούδιασμα, σύγχυση, σοκ, λύπη, θυμό, απελπισία, ενοχές και φόβο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στη σωματική υγεία είναι: σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, ταραχή, νευρικότητα, δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης, μουδιάσματα, ανορεξία, πόνος στο στομάχι, προβλήματα ύπνου, επιδείνωση ασθενειών που ήδη υπάρχουν ή ακόμη εκδήλωση νέων παθήσεων.