Τεχνολογια - Επιστημη

Πού είναι ο όγκος;

Νέα θεραπεία «εξαφανίζει» τον καρκίνο του μαστού σε 11 ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123043-275801.jpg

Νέα θεραπεία, η οποία βασίζεται σε ένα κοκτέιλ φαρμάκων, έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής του καρκίνου του μαστού κάνοντας τους όγκους να «εξαφανίζονται» σε 11 ημέρες. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα «εντυπωσιακό» επίτευγμα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Η νέα θεραπεία βασίζεται στο συνδυασμό δύο φαρμάκων (το καθένα εκ των οποίων κοστίζει τις 1.500 λίρες στη Βρετανία) και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατάφεραν να εξαφανίσουν εξ ολοκλήρου όγκους μεγέθους έως και 3 εκατοστών. Ο υπεύθυνος της νέας μεθόδου, καθηγητής Νάιτζελ Μπαντρέντ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι «η εξαφάνιση των όγκων σε μόλις 11 ημέρες είναι κάτι πρωτάκουστο. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Η έρευνα αφορούσε γυναίκες οι οποίες υπέφεραν από έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του μαστού −HER2− και σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες έδειξαν σημαντική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη θεραπεία με τα δύο αυτά φάρμακα. Στη μία από τις τέσσερις περιπτώσεις οι όγκοι μειώθηκαν δραστικά, ενώ σε μερικές από τις περιπτώσεις εξαφανίστηκαν εντελώς. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη νέα μέθοδο οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή τη μορφή του καρκίνου δεν θα χρειάζεται να υπόκεινται στην ταλαιπωρία της χημειοθεραπείας και θα χορηγούνται τον εν λόγω συνδυασμό φαρμάκων αμέσως μετά τη διάγνωση και πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Ο καθηγητής Νάιτζελ Μπράντρεντ, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Άμεστερνταμ, διευκρίνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα εκπληκτικά αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας.

«Είναι ανήκουστο να εξαφανίζονται όγκοι σε 11 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι η θεραπεία αυτή πέρα από το να καταπολεμά τους όγκους προκαλεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στο πρόβλημα», είπε ο Βρετανός παθολόγος.

Περίπου το 15 με 25% των γυναικών εμφανίζουν τον τύπο HER2 του καρκίνου του μαστού, ο οποίος έχει την τάση να μεγαλώνει γρηγορότερα από τις υπόλοιπες μορφές.

Ο καθηγητής ογκολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στο σοκ των συναδέλφων του όταν συνειδητοποίησαν ότι οι όγκοι είχαν εξαφανιστεί. «Κάποια στιγμή ακούμε τον παθολόγο στο εργαστήριο να αναρωτιέται: "πού είναι ο όγκος;" και τότε καταλάβαμε ότι δεν υπήρχαν πια οι όγκοι. Είχαν εξαφανιστεί», είπε ο Βρετανός καθηγητής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.