Τεχνολογια - Επιστημη

Κοντά στην «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου

Μια επανάσταση που όμως έχει υψηλό κόστος και δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122446-274435.jpg

Επιστήμονες στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα τρόπο για να «οδηγήσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να εξουδετερώνει τους καρκίνους.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα τρόπο να εντοπίζουν τα ευάλωτα σημεία του κάθε όγκου −την "αχίλλειο πτέρνα" του− ώστε στη συνέχεια να μπορεί μόνο του το ανοσοποιητικό σύστημα να χτυπήσει την ασθένεια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για πρώτη φορά έχουν ενδείξεις ότι μερικοί τουλάχιστον καρκίνοι φέρουν πάνω τους τούς σπόρους της καταστροφής τους. Ωστόσο, αυτή η εξατομικευμένη μέθοδος θεραπείας κάθε ασθενούς έχει υψηλό κόστος και δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί κλινικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αναλύοντας το γενετικό υλικό (DNA) του κάθε καρκινοπαθούς, μπορούν να αναπτύξουν στοχευμένες προσωπικές θεραπείες, που θα καθοδηγούν με ακρίβεια τα αμυντικά κύτταρα του σώματος σε συγκεκριμένους ευάλωτους στόχους πάνω στους καρκινικούς όγκους. Αυτή η επαναστατική ανακάλυψη δημιουργεί την ελπίδα ότι η νέα γενιά των υπό ανάπτυξη ανοσοθεραπειών θα είναι πραγματικά προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα των όγκων κάθε ασθενούς, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Η νέα θεραπεία αναμένεται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα, που εμποδίζουν τους καρκίνους να εξουδετερώνουν τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν την έρευνα τους στο περιοδικό «Science».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.