- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στην εποχή του 5G
Mobile life και Εικονική Πραγματικότητα. Τι είδαμε στο Mobile World Congress.
Μετρό Λονδίνου, 20 χρόνια πριν: Μεταπτυχιακός φοιτητής, βρίσκομαι στη γραμμή Central Line που οδηγεί στο City του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Συνωστισμός, καθώς είναι η ώρα που όλοι πηγαίνουν στα γραφεία τους. Οι περισσότεροι, παρά το στρίμωγμα, με το ένα χέρι στηρίζονται στην χειρολαβή και στο άλλο κρατάνε και διαβάζουν την εφημερίδα τους ή κάποιο βιβλίο. Χαρακτηριστικό άλλωστε στιγμιότυπο του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας για δεκαετίες.
Μετρό Τόκιο, δέκα χρόνια πριν. Σε δημοσιογραφική αποστολή στην πρωτεύουσα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου σε καθημερινή βάση μετακινούνται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια κάτοικοι. Ο συνωστισμός στο σταθμό Ακιχαμπάρα, της «ηλεκτρικής» γειτονιάς του Τόκιο, δεν περιγράφεται με λέξεις, καθώς εργαζόμενοι με λευκά γάντια σπρώχνουν τους επιβάτες προκειμένου να χωρέσουν στα βαγόνια! Παρά τον συνωστισμό μερικοί διαβάζουν εφημερίδα, ενώ άλλοι, λίγοι, κοιτάνε το κινητό τους, στέλνοντας κυρίως κάποια μηνύματα.
Μετρό Βαρκελώνης, Φεβρουάριος 2016. Για να παρακολουθήσω την μεγαλύτερη εκδήλωση ψηφιακών επικοινωνιών στον κόσμο, το Mobile World Congress. Χιλιάδες κόσμου, επισκέπτες και κάτοικοι, κατευθύνεται από το κέντρο της πόλης στο συνεδριακό κέντρο Fira Gran Via, δίπλα στο αεροδρόμιο της πόλης, Η πλειονότητα των επιβατών κάθε ηλικίας, από όλα τα μέρη του κόσμου, έχει καρφωμένο το βλέμμα του στην οθόνη του «έξυπνου» κινητού του. Εάν και βρισκόμαστε αρκετά μέτρα κάτω από τη γη το σήμα είναι εξαιρετικό. Άλλοι κοιτούνε την αλληλογραφία τους, άλλοι τσεκάρουν τον λογαριασμό τους στο facebook, άλλοι διαβάζουν την αγαπημένη τους εφημερίδα από την εφαρμογή του κινητού, κάποιοι με τα ακουστικά τους ακούνε ειδήσεις από τον αγαπημένο τους ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας τους που εκπέμπει διαδικτυακά. Ο διπλανός μου, μέσω Face time, επικοινωνεί με βιντεοκλήση με το γραφείο του. Αρκετοί δεν γυρνούνε καν να κοιτάξουν τι συμβαίνει γύρω τους καθ’ όλη στη διάρκεια όλης της 20λεπτης της διαδρομής. Εξαίρεση αποτελεί ένας επιβάτης στο βαγόνι που διαβάζει την εφημερίδα, σε έντυπη μορφή.
Βρισκόμαστε πλέον στην αυγή της εποχής του mobile world
Στην αυγή της εποχής του 5G, της νέας γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών που θα εξασφαλίζουν ταχύτητες σύνδεσης σχεδόν real time στο διαδίκτυο και τη δυνατότητα να κατεβάσει κανείς τεράστιο όγκο δεδομένων. Στην αυγή της εποχής του Internet of Things (το Διαδίκτυο των πραγμάτων), που με απλά λόγια σημαίνει ότι σχεδόν κάθε συσκευή που υπάρχει στον κόσμο θα διασυνδέεται με άλλες συσκευές και με το Internet ή τοπικά δίκτυα, και όλες μαζί με το κινητό τηλέφωνο, επιφέροντας κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας και στο επιχειρείν.
Η ώρα είναι δύο το μεσημέρι, 24 Φεβρουαρίου 2016, στην ηλιόλουστη πόλη της Βαρκελώνης:
Στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου Mobile World Congress, όπου περισσότεροι από 3.000 εκθέτες παρουσιάζουν τα νέα προϊόντα τους και υπηρεσίες τους στον τομέα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και κινητής τηλεφωνίας, η αναμονή, για να μπει κανείς στο υποβρύχιο «εικονικής πραγματικότητας», που οδηγεί τον επιβάτη του, φορώντας απλά μια κάσκα και κάθεται σε μια πολυθρόνα που κλυδωνίζεται αυτόματα, σε βάθος 10.000 στο βυθό σαν να είναι πραγματικότητα, είναι περίπου 4 ώρες.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε όλες τις νέες εφαρμογές- συσκευές- κατασκευές Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας) που σε οδηγούν εικονικά σε μουσεία, συναυλίες, σε κάθε μέρος το κόσμου.
Λίγο πιο δίπλα, σε περίπτερο άλλης εταιρίας, μια παρέα κάνει επίσης ουρά να συνομιλήσει, με ένα συμπαθέστατο ρομποτάκι που μπορεί και έχει αμφίδρομη επικοινωνία.
Την ίδια στιγμή, η γραφική Plaza Real, στην πανέμορφο πεζόδρομο Λα Ράμπλα, της πρωτεύουσας της Καταλονίας είναι σχεδόν άδεια, από τουρίστες αλλά και από κατοίκους της πόλης.
Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή όπου η εικονική πραγματικότητα υπερισχύει της πραγματικότητας; Στην εποχή όπου τα κινητά θα ελέγχουν τα πάντα;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.