Τεχνολογια - Επιστημη

Η μάχη με τον καρκίνο μπορεί να κερδηθεί

Επαναστατική θεραπεία με λεμφοκύτταρα στέλνει αισιόδοξα μηνύματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επαναστατική μέθοδος, η οποία «εκπαιδεύει» εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα έχει γεμίσει με αισιοδοξία, αν και συγκρατημένη, την επιστημονική κοινότητα. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος σε προχωρημένο στάδιο, οι οποίοι δεν είχαν πάνω από πέντε μήνες ζωή, και πλέον 18 μήνες μετά η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση.

Οι δοκιμές έγιναν σε 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και στο 90% η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περίπου 40 ασθενείς με non-Hodgkin λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν εντός του έτους αλλά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συζητήθηκαν σε αμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, αλλά σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» στη μάχη ενάντια στη νόσο.

Η τεχνική T-Cell Therapy εφαρμόζεται για την ώρα κυρίως σε ασθενείς με λευχαιμία ή κάποιους τύπους λεμφωμάτων. Σε αυτούς τους ασθενείς, λαμβάνεται αρχικά ποσότητα αίματος από την οποία διαχωρίζονται τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Στη συνέχεια τα λεμφοκύτταρα τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο έτσι ώστε να στοχοποιούν μία πρωτεΐνη που απαντάται στα καρκινικά κύτταρα και αναπαράγονται τεχνητά ώστε να διοχετευτούν πίσω στον ασθενή. Πρόκειται δηλαδή για μία συνδυασμένη τεχνική γενετικής ανοσοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενή έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να στοχοποιεί και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Πάντως, ορισμένοι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, εξηγώντας ότι η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους. Συγκεκριμένα, δύο ασθενείς απεβίωσαν, ενώ άλλοι εμφάνισαν παρενέργειες όπως πυρετό, υπόταση, νευροτοξικότητα κ.ά.. Ωστόσο, συμφωνούν ότι πρόκειται για «αναπάντεχες» βελτιώσεις στην υγεία καρκινοπαθών που προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία.