- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σου λέει κάτι η ρομποτική;
Σε εννέα ελληνικές ομάδες παιδιών γυμνασίου & λυκείου είπε ότι μπορούν να τα καταφέρουν κι εκείνες το έκαναν!
Κάθε Νοέμβριο σε κάποιο σημείο του πλανήτη από το 2004 έως σήμερα διοργανώνεται η Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία δίνει ζωή στις αξίες του αθλητικού και του ομαδικού πνεύματος, του αισθήματος της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.
Περισσότερες από 50 χώρες και 20.000 ομάδες που αυξάνονται κάθε χρόνο στηρίζουν αυτό το θεσμό 12 χρόνια τώρα. Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO), στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα με 9 ομάδες, πραγματοποιήθηκε φέτος στις 6-8 Νοεμβρίου με μεγάλη επιτυχία στην Doha του Qatar. Ομάδες της ελληνικής αποστολής υποστήριξε η COSMOTE, που μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας υλοποιεί δράσεις για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, τη στήριξη της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς μια τέτοια διοργάνωση αξίζει να παρουσιαστεί διεξοδικά. Όσον αφορά την Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 9 ομάδες, στην κατηγορία Regular Elementary από τις 2 προκρινόμενες ομάδες με τα χαρακτηριστικά ονόματα Teamwork και Starbots, στην κατηγορία Regular Junior από τις ομάδες με το χαρακτηριστικό τίτλο Kalamata Sharks 1 & Kalamata Sharks 2, στην κατηγορία Regular Senior από τους Μad Tech και τους Μixmyl, στο ποδόσφαιρό από τους Los MessAngels και τους Robospecialists και τέλος στην κατηγορία College από το team Hyperior.
Η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις για τα «τεχνολογικά μυαλά» που διαθέτει καθώς όλες οι ομάδες διακρίθηκαν απέναντι σε κολοσσούς όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και πολλές ακόμα χώρες που ξεχωρίζουν στην υψηλή τεχνολογία. Ο πρόεδρος της WRO Ελλάδας Ιωάννης Σολαμακίδης έδωσε συγχαρητήρια στις ομάδες ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή μικρών παιδιών σε παγκόσμιες διοργανώσεις βοηθά να δημιουργούνται άνθρωποι που σκέφτονται παγκόσμια και λειτουργούν ομαδικά.
Αναλυτικά, στην πρώτη κατηγορία η ομάδα Starbots κατέκτησε με μια αξιόλογη προσπάθεια την 8η θέση, στις κατηγορίες Regular Junior, Senior και College όλες οι ομάδες αγωνίστηκαν μέχρι και στους προημιτελικούς. Τη μεγαλύτερη διάκριση πέτυχε η ομάδα Robotspecialists με το 1ο ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας μας σε αυτή τη διοργάνωση και μάλιστα αργυρό. Η ομάδα από το πρώτο ΓΕΛ Ξάνθης κατέκτησε τη δεύτερη θέση μετά από ένα μεγάλο αγώνα με τη μαλαισιανή ομάδα ανατρέποντας το αποτέλεσμα του 1ου ημίχρονου που τελείωσε στο 1-4.
Τα συγχαρητήρια όμως δεν τα αξίζει μόνο αυτή η ομάδα και ο προπονητής της Θ. Μπαλαφούτης, αλλά οι ομάδες όλων των χωρών οι οποίες έλαβαν μέρος στην Ολυμπιάδα, η οποία μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα ανασφάλειας γεφυρώνει όλες τις περιοχές του κόσμου και μαζί τις φυλετικές τους διαφορές.
Ομαδικότητα και συλλογικότητα ενισχύονται από αυτή την οργάνωση, ενώ αθλητής που συμμετείχε στο πρωτάθλημα αναφέρει με μεγάλη ειλικρίνεια ότι ο ανταγωνισμός ήταν ναι μεν μεγάλος αλλά τα εφόδια που τους προσέφερε ήταν και είναι εξίσου πολλά και δυσεύρετα. Σε μια τέτοια εποχή κατά την οποία οι διαφορές μεταξύ των κρατών αμβλύνονται, τα περιστατικά βίας και φανατισμού πολλαπλασιάζονται και οι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά έχουν καταπατηθεί, ένα τέτοιο πρωτάθλημα καλεί όλους μας να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τη μοναδικότητα του ομαδικού πνεύματος, της ισότητας και της αγωνιστικότητας για την επίτευξη στόχων.
Ρώσοι, Κινέζοι, Κορεάτες, Ιάπωνες και άνθρωποι με πολλές άλλες διαφορετικές εθνικότητες πήραν μέρος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής με θέμα Robot Explorers που χρηματοδοτήθηκε από τη Maersk Oil Qatar, ενώ φιλοξενήθηκε από το Κολέγιο του Βόρειου Ατλαντικού Qatar υπό την αιγίδα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε από την Qatar Petroleum.
Στην Ελλάδα η COSMOTE για δεύτερη χρονιά υποστηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας των επόμενων αθλητών στις Ολυμπιάδες Ρομποτικής στηρίζοντας τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο μη κερδοσκoπικός οργανισμός WRO Hellas, προσφέροντας εκπαιδευτικά πακέτα LEGO αλλά δώρα τεχνολογίας στις νικήτριες ομάδες των διαγωνισμών.
Φέτος διεξάγονται ο 2ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού και ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Γυμνασίου.
Αναλυτικές πληροφορίες για το διαγωνισμό και δηλώσεις συμμετοχής θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.