Τεχνολογια - Επιστημη

Αντικαταθλιπτικά από λάθη παίρνουν 7 στους 10

Έρευνα – σοκ στις ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπερβολική χορήγηση αντικαταθλιπτικών καταγράφει έρευνα αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία περίπου οι 7 στους 10 «ασθενείς» που λαμβάνουν θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry και στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα από τις επιδημιολογικές επιθεωρήσεις της περιοχής της Βαλτιμόρης από το 1981 έως το 2005, καταλήγει επίσης πως από πέραν του 69% των περιστατικών που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης, ένα ποσοστό 38% από τα περιστατικά δεν πληροί τα κριτήρια ούτε για άλλες παρεμφερείς ψυχικές διαταραχές, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή πανικού ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές Γ. Τακαγιανάγκι, Α. Σπίρα, Τζ. Μπιενβιού, Ρ. Χοκ, Μ. Καρά, Ο.Ιτον και Ρ. Μοτζταμπάι: «Σε πολλούς ανθρώπους δόθηκαν αντικαταθλιπτικά χωρίς αυτοί να πληρούν τα κριτήρια για τις ψυχικές διαταραχές. Τα δεδομένα μάς καταδεικνύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις που να βασίζονται σε στοιχεία».

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011, σύμφωνα με την οποία η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 1998-2011.