Τεχνολογια - Επιστημη

Από πού κρατάει η σκούφια των σκύλων;

Απάντηση δίνει μία από τις εμπεριστατωμένες γενετικές μελέτες μέχρι σήμερα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη μακρινή Κεντρική Ασία τοποθετείται η καταγωγή του σημερινού σκύλου σύμφωνα με μία από τις πιο εμπεριστατωμένες γενετικές έρευνες που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Επιστημονική έρευνα, η οποία διενήργησε γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους λύκους και χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες κυνηγών για πρώτη φορά στη Μογγολία ή το Νεπάλ.

Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια. Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμους των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι. Σήμερα πια, οι σκύλοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα ζώα του πλανήτη, χάρη στις διαδοχικές επιλεκτικές επεμβάσεις που επί χιλιάδες χρόνια έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά την εκτροφή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανταμ Μπόικο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 5.200 σκύλους, ράτσας και μη, από 38 χώρες. Όπως είπε ο Μπόικο, «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων».

Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όμως η νέα μελέτη δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αντίθετα εντοπίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, κάπου μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ. Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Παλαιότερες γενετικές έρευνες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, τοποθετώντας την καταγωγή των σκύλων στη Μέση Ανατολή, στη Σιβηρία, στην Ανατολική Ασία, στη Νότια Κίνα ή ακόμη και στην Ευρώπη.