Τεχνολογια - Επιστημη

Τέσσερα ελληνικά ερευνητικά κέντρα στα κορυφαία της Ευρώπης

Συνολικά κατάφεραν να φέρουν στην Ελλάδα χρηματοδότηση 271 εκ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110814-219584.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέσσερα ελληνικά ερευνητικά κέντρα βρίσκονται στα κορυφαία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, με βάση την κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της έρευνας την περίοδο 2007-13, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας καταλαμβάνει τη 15η θέση, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης τη 16η θέση, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών την 30η θέση και ο «Δημόκριτος» την 31η θέση.

Συνολικά τα τέσσερα αυτά ερευνητικά κέντρα κατάφεραν να «τράβηξουν» περίπου 271 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το συνολικό ποσό που προσέλκυσαν επιστήμονες/ ερευνητές από ελληνικά ΑΕΙ/ ερευνητικά κέντρα και από τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Μέχρι το 2014 η Ελλάδα συμμετείχε σε 2.470 συμβόλαια ερευνητικής συνεργασίας με 3.706 Έλληνες επιστήμονες, σε σύνολο 30.719 συμμετεχόντων από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, στον κλάδο των πανεπιστημίων είναι τα βρετανικά Κέμπριτζ, Οξφόρδη και Imperial College και στον κλάδο των ερευνητικών κέντρων το γαλλικό Centre National de la Recherche Scientifique, το γερμανικό Fraunhofer - Gesellschaft και η γαλλική Commissariat a l’ Energie Atomique et aux Energies Alternatives.

Πλέον το στοίχημα είναι να αποφευχθεί η συνέχιση του brain drain από την Ελλάδα και το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας σχεδιάζει τη χρηματοδότηση με 40 εκατομμύρια ευρώ των στρατηγικών σχεδίων των ερευνητικών κέντρων μέσα στην επόμενη τριετία. «Θέλουμε όχι μόνο να συγκρατήσουμε τους ερευνητές στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσουμε άλλους που τώρα έχουν μεταναστεύσει. Η αριστεία προσελκύει την αριστεία», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.