Τεχνολογια - Επιστημη

Αποκάλυψη από τη NASA για Πλούτωνα: Παγωμένο νερό και μπλε ουρανός (εικόνες)

Πάντως όχι εξηγήινοι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μέσα ενημέρωσης είχαν πάθει παράκρουση πριν τις σημερινές ανακοινώσεις της NASA για τον πλανήτη Πλούτωνα και σχετικά δικαιολογημένα καθώς ένας διακριμένος και επιστήμονας είχε αφήσει υπονοούμενα για μεγάλες αποκαλύψεις. Τελικά η ανακοινώσεις ήταν σημαντικές αλλά όχι του βεληνεκούς «βρήκαμε εξωγήινους» όπως περίμεναν οι πιο υπερβολικοί.

Να τονίσουμε ότι ο επικεφαλής της αποστολής του διαστημοπλοίου New Horizons στον Πλούτωνα, Δρ. Άλαν Στερν, είχε ανακοινώση πως η  NASA πρόκειται να προχωρήσει σε μία «εκπληκτική» ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τις νέες εικόνες και τις καινούριες πληροφορίες που έφτασαν από το διαστημόπλοιο, ο Πλούτωνας έχει «φωτεινούς μπλε ουρανούς και παγωμένο νερό». Ο επικεφαλής της αποστολής του διαστημοπλοίου New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) στον Πλούτωνα Δρ. Άλαν Στερν δήλωσε: «Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στην Ζώνη του Κάιπερ; Είναι υπέροχο».

image

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια της αποστολής New Horizons, Κάρλι Χάουετ, ο μπλε ουρανός είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του φωτός από τον ήλιο σε πολύ μικρά σωματίδια. Στη Γη, αυτά τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα μοιάζουν μεγαλύτερα, αλλά παραμένουν σχετικά μικρά».

image

Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί μικρές περιοχές παγωμένου νερού στον πλανήτη - νάνο. Αυτά τα κομμάτια πάγου, φαίνεται να σχετίζονται με κόκκινες κηλίδες που οι επιστήμονες του διαστημικού οργανισμού είχαν εντοπίσει στο παρελθόν στην επιφάνεια του Πλούτωνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα πως. Μεγάλες εκτάσεις του Πλούτωνα που έχουν φωτογραφηθεί δεν δείχνουν εκτεταμένες εκτεθειμένες περιοχές πάγου. Το επόμενο αίνιγμα που οι εξερευνητές του διαστήματος έχουν να επιλύσουν λοιπόν είναι το γιατί το νερό εμφανίζεται εκεί που εμφανίζεται και τι ακριβώς είναι τα κόκκινα σημάδια στην επιφάνεια του πλανήτη που μετά μετατρέπονται σε πάγο.