Τεχνολογια - Επιστημη

Τσέρνομπιλ: Το βασίλειο των άγριων θηλαστικών

Σχεδόν 30 χρόνια απ’ το πυρηνικό δυστύχημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, η εκκενωμένη από ανθρώπους ραδιενεργή ζώνη του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία κυριαρχείται από άγρια θηλαστικά, σε πληθυσμούς πολύ μεγαλύτερους απ’ ό,τι πριν.

Αυτό το συμπέρασμα περιλαμβάνεται σε μελέτη επιστημονικής ομάδας μ’ επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τζιμ Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology».

Βασικά δεδομένα της μελέτης:

· Εστιάστηκε στα θηλαστικά και δεν εξέτασε τους πληθυσμούς πουλιών εντόμων κλπ

· Δεν εξέτασε την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των ζώων

· Εξέτασε στοιχεία από την ξηρά και τον αέρα γύρω από τον αντιδραστήρα, σχετικά με την παρουσία ελαφιών, αγριόχοιρων, λύκων κλπ

· «Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων που βλέπουμε στο Τσέρνομπιλ είναι παρόμοιοι με τα καταφύγια θηραμάτων που δεν έχουν μολυνθεί… Όπου απομακρύνονται οι άνθρωποι, η φύση ακμάζει, ακόμη και μετά από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο… Αυτό δε σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Δείχνει μονάχα ότι οι συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες»

· Ειδικά ο αριθμός των λύκων είναι εφταπλάσιος σε σύγκριση μ' ένα κοντινό, ίδιου μεγέθους καταφύγιο, προφανώς επειδή κανείς πια δεν κυνηγάει τους λύκους γύρω από το Τσέρνομπιλ

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων και έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ έχουν εκτοπιστεί από κει όλοι οι 116.000 κάτοικοι. Η έκρηξη σκότωσε μακροπρόθεσμα με λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ενώ μόλυνε τη γη, τα νερά, τη χλωρίδα και την πανίδα.

(Στη φωτογραφία μνημείο -σοβιετικής εποχής και τεχνοτροπίας- γι΄ ανθρώπους της εποχής, που είχαν αγωνιστεί να περιορίσουν την έκλυση της ραδιενέργειας).