Στον Ιάπωνα Takaaki Kajita και τον Καναδό Arthur B. McDonald το Νόμπελ Φυσικής
Για τις ταλαντώσεις των νετρίνων
Στον Ιάπωνα Takaaki Kajita και τον Καναδό Arthur B. McDonald απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για το 2015 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, για τις ταλαντώσεις των νετρίνων, κάτι που αποδεικνύει πως τα νετρίνα έχουν μάζα.
Το νετρίνο είναι ένα αφόρτιστο και πολύ ελαφρύ σωματίδιο, του οποίου η ύπαρξη προτάθηκε από τον αυστριακό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι το 1931, ώστε να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και της ενέργειας στην ραδιενεργή εκπομπή ηλεκτρονίων από τον ατομικό πυρήνα, τη λεγόμενη β διάσπαση.
Ο Takaaki Kajita είναι 56 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Arthur B. McDonald, 72 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον του Καναδά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, αναγνωρίζεται στους δύο επιστήμονες, η συμβολή-κλειδί που είχαν στα πειράματα τα οποία κατέδειξαν ότι τα νετρίνα αλλάζουν ταυτότητες. Αυτή η μεταμόρφωση απαιτεί τα νετρίνα να έχουν μάζα. Η ανακάλυψη αυτή άλλαξε την νόησή μας για τις εσωτερικές διεργασίες της ύλης, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την άποψή μας για το σύμπαν.
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Takaaki Kajita παρουσίασε την ανακάλυψη πως τα νετρίνα από την ατμόσφαιρα αλλάζουν σε δύο ταυτότητες στον δρόμο τους προ το εργαστήριο παρατήρησής τους στην Ιαπωνία, το Super-Kamiokande.
Εν τω μεταξύ, η ερευνητική ομάδα του McDonald μπόρεσε να καταδείξει ότι τα νετρίνα από τον Ήλιο δεν εξαφανίζονταν στον δρόμο τους προς τη Γη. Αντ’ αυτού, άλλαζαν ταυτότητα όταν έφταναν στο παρατηρητήριο του Καναδά Sudbury Neutrino Observatory (SNO).
Έτσι, το παζλ των νετρίνων που επί δεκαετίες προσπαθούσαν να ενώσουν οι επιστήμονες, λύθηκε. Σύμφωνα με θεωρητικούς υπολογισμούς προ αυτών των ανακαλύψεων για τον αριθμό των νετρίνων που λείπουν όταν φτάνουν στη Γη, αυτά ξεπερνούσαν τα δύο τρίτα. Τώρα, οι δύο ερευνητικές ομάδες των καθηγητών του Τόκιο και του Κίνγκστον ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, απλώς αλλάζουν ταυτότητες. Η ανακάλυψη οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα νετρίνα που για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν σωματίδια δίχως μάζα, πως έχουν κάποια μάζα, έστω και μικρή.
Πρόκειται για το 109ο Νομπέλ Φυσικής από το 1901, ενώ σε 47 περιπτώσεις το Βραβείο απονεμήθηκε σε έναν μόνο επιστήμονα.
Μέχρι στιγμής, η κατηγορίας της Φυσικής είναι «ανδροκρατούμενη», μιας και μόλις δύο φορές έχει ανακηρυχθεί γυναίκα νικήτρια, ενώ ο μόνος επιστήμονας που έχει καταφέρει να το κερδίσει δύο φορές είναι ο Αμερικανός Τζον Μπαρντίν, το 1956 και το 1972.
Ο νεαρότερος βραβευθείς της ιστορίας είναι ο γεννημένος στην Αυστραλία Βρετανός Γουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ, ο οποίος μοιράστηκε το Νομπέλ με τον πατέρα του, Γουίλιαμ Χένρι, το 1915.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.