Τεχνολογια - Επιστημη

Ο καρκίνος απειλεί περισσότερο τους ψηλούς ανθρώπους

Σουηδοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία σε δείγμα 5,5 εκατομμύρια ατόμων με ύψος από ένα μέτρο έως 2,25

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσο πιο ψηλός είναι ένας άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η οποία εξέτασε τη σχέση του ύψους με τη νόσο.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άντρες. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος σε συγκεκριμένες μορφές της νόσου. Για παράδειγμα στις γυναίκες για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος να αναπτύξουν όγκο στους μαστούς. Η έρευνα επίσης παρατήρησε ότι ανεξαρτήτως φύλου για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους αυξάνεται κατά 30% η πιθανότητα να εμφανίσουν κακοήθη μελανώματα.

Η μελέτη, που επιβεβαιώνει παλαιότερα ανάλογα ευρήματα, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, όσον αφορά τη σχέση καρκίνου και ύψους στα δύο φύλα. Οι επιστήμονες στο σουηδικό Ινστιτούτο ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία και στοιχεία 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν γεννηθεί από το 1938 έως το 1991. Παρακολούθησαν την ιατρική πρόοδο κάθε ατόμου που συμμετείχε στην έρευνα από την ηλικία των 20 ετών μέχρι το 2011. Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση ακόμα καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό συνέδριο ενδοκρινολογίας στην Βαρκελώνη.

Η βιολογική αιτία γι’ αυτή τη συσχέτιση είναι πιθανώς το γεγονός ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει στο σώμα του, άρα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες κάποια από αυτά να υποστούν καρκινικές μεταλλάξεις. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξημένη ορμόνη της ανάπτυξης στους ψηλούς, γι’ αυτό όσοι πάσχουν από νανισμό, σπάνια παθαίνουν καρκίνο. «Δεδομένου ότι είναι πολλοί παράγοντες ανάπτυξης του καρκίνου, είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι αντίκτυπο θα έχουν τα αποτελέσματά μας σε ατομικό επίπεδο. Το πρώτο βήμα για την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τον καρκίνο είναι να εντοπίσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Emelie Benyi.