Τεχνολογια - Επιστημη

Η διπλή μαστεκτομή της Angelina Jolie έκανε τις γυναίκες πιο «σοφές»

Βάσει έρευνας είναι σαφώς πιο καλά ενημερωμένες σε θέματα ανακατασκευής του μαστού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων υγείας των διασημοτήτων μέσω των μέσων ενημέρωσης συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τις συνθήκες και τις διαδικασίες διαφόρων ιατρικών επεμβάσεων διαπιστώνει νέα έρευνα από την Αυστρία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως εργασία υπόθεσης την περίπτωση της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού, Angelina Jolie, η οποία το 2013 ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διπλή μαστεκτομή καθώς ανακάλυψε ότι έχει το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανακοίνωση της σταρ συνέβαλε σημαντικά στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών σε θέματα ανακατασκευής του μαστού.

«Η ανακοίνωση της Jolie πράγματι επηρέασε την κοινή γνώμη όχι μόνο στο θέμα της γονιδιακής προδιάθεσης για καρκίνο. Βελτίωσε τα επίπεδα γνώσης των γυναικών για τη διαδικασία ανακατασκευής του μαστού με εμφυτεύματα και γενικά στο τι μπορούν να κάνουν μετά την επέμβαση της μαστεκτομής», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο δρ. Ντέβιντ Μπέντζιαμιν Λουμέντα του πανεπιστημίου του Γκρατς.

Το 2013 η Angelina Jolie επέλεξε να μιλήσει για την κατάσταση της υγείας της στην εφημερίδα, New York Times. Η επιστολή της συγκίνησε πλήθος κόσμου και μόνο στη Βρετανία ο αριθμός των προληπτικών μαστεκτομών διπλασιάστηκε.

Στη νέα έρευνα του αυστριακού πανεπιστημίου συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες. Η πρώτη φάση της έρευνα διενεργήθηκε το Μάρτιο του 2013 πριν από την ανακοίνωση της Jolie και η δεύτερα τον Ιούνιο του ίδιους έτους μετά την ανακοίνωση της ηθοποιού.