Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτόνομα drones φτιάχνουν γέφυρα από σχοινιά (video)

Ικανή να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ινστιτούτο Δυναμικών Συστημάτων και Ελέγχου του ETH Zurich, δημιούργησε το Aerial Construction project και από αυτό προέκυψε μια γέφυρα την οποία κατασκευάζουν ιπτάμενα αυτόνομα drones.

Αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα drones μπορούν να κάνουν τη δουλειά που μια ομάδα ανθρώπων θα ήθελε περισσότερο χρόνο ενώ θα κινδύνευε σαφώς περισσότερο. Φυσικά πέρα από τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και μειονεκτήματα καθώς ούτε μεγάλο βάρος μπορούν να σηκώσουν ούτε να δουλέψουν με την ακρίβεια ενός ανθρώπινου χεριού.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε μια πρώτη επίδειξη των ικανοτήτων των ειδικά διαμορφωμένων drones. Πέρα από τα δύο σταθερά σημεία στα δύο άκρα, η γέφυρα αποτελείται εξολοκλήρου από σχοινιά- τεταμένα κομμάτια, και οι συνδέσεις μεταξύ τους έχουν υλοποιηθεί πλήρως από τα drones. Συντίθεται από συνολικά εννιά κομμάτια σκοινιού, μήκους (σύνολο) 120 μέτρων, με σειρά κόμπων, συνδέσεων κ.α.

Τα drones διαθέτουν μια μηχανική «κουβαρίστρα», που επιτρέπει τον έλεγχο της έντασης στο σχοινί- το οποίο είναι φτιαγμένο από Dyneema, ένα υλικό χαμηλού βάρους και υψηλής αντοχής.