Τεχνολογια - Επιστημη

Η NASA μόλις ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη (εικόνες)

Ετοιμάζουμε (μεγάλες) βαλίτσες για ταξίδι 1.400 ετών φωτός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το διαστημικό κουτσομπολιό έπεσε μέσα: η NASA μόλις ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη. Η ανακάλυψη έγινε -ως είθισται εδώ και έξι χρόνια- από το τηλεσκόπιο/σκάφος Kepler και ο νέος πλανήτης ονομάστηκε Kepler 452b.

image

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η NASA είναι κατά 60% μεγαλύτερος σε διάμετρο από τη Γη, η ετήσια περιστροφή είναι διάρκειας 385 ημερών, μόλις 5% μεγαλύτερη από της Γης. Ο πλανήτης είναι επίσης 5% πιο μακριά από το μητρικό του άστρο Kepler-452, σε σχέση με την απόσταση Γης - Ήλιου. Το άστρο Kepler-452 έχει ηλικία 6 δισ. ετών, είναι δηλαδή 1,5 δισ. χρόνια γηραιότερο από τον δικό μας Ήλιο, έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία, είναι 20 φορές πιο φωτεινός και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.

image

«Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler-452b ως ένα γηραιότερο, μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε το εξελικτικό περιβάλλον της Γης», είπε ο Τζον Τζένκινς, υπεύθυνος ανάλυσης δεδομένων του Kepler στο Κέντρο Έρευνας της NASA στο Μόφετ Φιλντ, στην Καλιφόρνια, και αρχηγός της ομάδας που ανακάλυψε τον Kepler-452b.

Το σύστημα Kepler-452 βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου. Είναι κάπως μακριά αλλά ας μην χάνουμε τις ελπίδες μας.

image

image