- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εντυπωσιακός και «παγωμένος» ο Πλούτωνας (εικόνες, video)
Συναρπαστικές οι πρώτες φωτογραφίες της επίσκεψης του New Horizons
Δύο μόλις 24ωρα από την «επίσκεψη» του διαστημόπλοιου New Horizons στον Πλούτωνα και οι φωτογραφίες και τα δεδομένα που καταφθάνουν στη Γη από τον «παγωμένο» πλανήτη είναι συναρπαστικά.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτουν τεράστιες οροσειρές από πάγο, ενώ τα χαρακτηριστικά στο ανάγλυφο του πλανήτη υποδεικνύουν πως ο Πλούτωνας είναι γεωλογικά ενεργός. Ο πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής, Άλαν Στερν, δήλωσε στον Guardian, ότι οι εικόνες αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για τους ερευνητές. «Ήδη το New Horizons παρέχει συναρπαστικά αποτελέσματα. Τα δεδομένα είναι πραγματικά υπέροχα».
Η ύπαρξη οροσειρών θεωρείται η πρώτη ευχάριστη έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα καθώς δεν ήταν κάτι το δεδομένο για ένα ουράνιο σώμα όπως ο Πλούτωνας, το οποίο βρίσκεται σε ζώνη Κόιπερ – μια περιοχή στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, που φιλοξενεί περίπου 100.000 διαστημικούς βράχους. Σύμφωνα με τον Τζον Σπένσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, οι οροσειρές φαίνεται να έχουν ύψος 3.350 μέτρα, όσο περίπου τα Βραχώδη Όρη, και μήκος αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Το New Horizons κατέγραψε επίσης τους τέσσερις ακόμη δορυφόρους του Πλούτωνα – τη Στύγα, τη Νύχτα, την Ύδρα και τον Κέρβερο. Η εικόνα της Ύδρας (φωτογραφία) φανερώνει πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος έχει πιο ακανόνιστο σχήμα και μεγαλύτερο μέγεθος απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ δείχνει ότι πιθανότατα καλύπτεται από ένα στρώμα πάγου.
Το συστατικό του πάγου των βουνών είναι κυρίως νερό, και σε πολύ μικρότερο ποσοστό μεθάνιο και άζωτο. «Δεν μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρα βουνά από παγωμένο άζωτο και μεθάνιο», σημειώνει ο Σπένσερ. «Με δεδομένο πως το παγωμένο νερό είναι αρκετά ανθεκτικό, πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι ανάλογο».
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτές οι φωτογραφίες είναι απλά μια πρόγευση των όσων αναμένεται να αποκαλυφθούν και να μάθουμε για τον Πλούτωνα μέσα στην επόμενη χρονιά.
Χάροντας
ΦΩΤΟ: EPA/NASA / HANDOUT Image Credit: NASA-JHUAPL-SwRI HANDOUT EDITORIAL USE ONLY