Εντυπωσιακός και «παγωμένος» ο Πλούτωνας (εικόνες, video)
Συναρπαστικές οι πρώτες φωτογραφίες της επίσκεψης του New Horizons
Δύο μόλις 24ωρα από την «επίσκεψη» του διαστημόπλοιου New Horizons στον Πλούτωνα και οι φωτογραφίες και τα δεδομένα που καταφθάνουν στη Γη από τον «παγωμένο» πλανήτη είναι συναρπαστικά.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτουν τεράστιες οροσειρές από πάγο, ενώ τα χαρακτηριστικά στο ανάγλυφο του πλανήτη υποδεικνύουν πως ο Πλούτωνας είναι γεωλογικά ενεργός. Ο πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής, Άλαν Στερν, δήλωσε στον Guardian, ότι οι εικόνες αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για τους ερευνητές. «Ήδη το New Horizons παρέχει συναρπαστικά αποτελέσματα. Τα δεδομένα είναι πραγματικά υπέροχα».
Η ύπαρξη οροσειρών θεωρείται η πρώτη ευχάριστη έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα καθώς δεν ήταν κάτι το δεδομένο για ένα ουράνιο σώμα όπως ο Πλούτωνας, το οποίο βρίσκεται σε ζώνη Κόιπερ – μια περιοχή στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, που φιλοξενεί περίπου 100.000 διαστημικούς βράχους. Σύμφωνα με τον Τζον Σπένσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, οι οροσειρές φαίνεται να έχουν ύψος 3.350 μέτρα, όσο περίπου τα Βραχώδη Όρη, και μήκος αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Το New Horizons κατέγραψε επίσης τους τέσσερις ακόμη δορυφόρους του Πλούτωνα – τη Στύγα, τη Νύχτα, την Ύδρα και τον Κέρβερο. Η εικόνα της Ύδρας (φωτογραφία) φανερώνει πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος έχει πιο ακανόνιστο σχήμα και μεγαλύτερο μέγεθος απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ δείχνει ότι πιθανότατα καλύπτεται από ένα στρώμα πάγου.
Το συστατικό του πάγου των βουνών είναι κυρίως νερό, και σε πολύ μικρότερο ποσοστό μεθάνιο και άζωτο. «Δεν μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρα βουνά από παγωμένο άζωτο και μεθάνιο», σημειώνει ο Σπένσερ. «Με δεδομένο πως το παγωμένο νερό είναι αρκετά ανθεκτικό, πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι ανάλογο».
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτές οι φωτογραφίες είναι απλά μια πρόγευση των όσων αναμένεται να αποκαλυφθούν και να μάθουμε για τον Πλούτωνα μέσα στην επόμενη χρονιά.
Χάροντας
ΦΩΤΟ: EPA/NASA / HANDOUT Image Credit: NASA-JHUAPL-SwRI HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.