Facebook, Instagram και WhatsApp - Γιατί «έπεσαν» - Τι συνέβη
Τι απαντούν οι μηχανικοί του Facebook - Η συγγνώμη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Το μπλακ άουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp και η εξήγηση που έδωσαν οι τεχνικοί λογισμικού της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Ta Facebook, Instagram και WhatsΑpp επανήλθαν μετά από 6 ώρες τελικά. Το «κρασάρισμα» σε αυτά τα social media έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης, την ώρα που στο Twitter έγινε πάρτι με απίστευτα memes για το τεχνικό πρόβλημα να γίνονται viral.
Σε ανακοίνωσή τους οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου 2021 τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.
Σημειώνεται ότι τόσο το Facebook όσο και το Instagram, το WhatsApp και το Messenger ήταν εκτός λειτουργίας ακόμη και για 7 ώρες σε ορισμένες χώρες του πλανήτη. «Πόσο κάνει» να το αγοράσει, ρωτούσε ο Mr Twitter, ενώ οι τεχνικοί της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πάσχιζαν να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Πού οφείλεται το μπλακ άουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι λένε οι μηχανικοί
«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε το Facebook σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.
«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας. Εκτιμάται ότι τις συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το ιστορικό black out προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Από τη μεριά του, με μήνυμά του στο Twitter, ο CTO της Facebook, Mike Schroepfer, έδωσε τη δική του εξήγηση για το τι συνέβη.
*Sincere* apologies to everyone impacted by outages of Facebook powered services right now. We are experiencing networking issues and teams are working as fast as possible to debug and restore as fast as possible
— Mike Schroepfer (@schrep) October 4, 2021
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί νωρίτερα ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.
To the huge community of people and businesses around the world who depend on us: we're sorry. We’ve been working hard to restore access to our apps and services and are happy to report they are coming back online now. Thank you for bearing with us.
— Meta (@Meta) October 4, 2021
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».
Η συγγνώμη του Mr Facebook - Πόσα έχασε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από το ιστορικό blackout
Η λειτουργία των social media σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο συγκεκριμένος όμιλος. Σημειώνεται ότι εδώ και μήνες το Facebook δέχεται σφοδρή κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και για ζητήματα απορρήτου.
Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.
Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πτώση της μετοχής του Facebook στη Wall Street. Ειδικότερα, με το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή μπήκε με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι απώλειες τις πρώτες ώρες έφτασαν μέχρι και το 6%.
«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε» ανέφερε σε μήνυμά του ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το ιστορικό blackout.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.