Η Κίνα στον Πλανήτη Άρη: Πρώτες φωτογραφίες από το ρόβερ Zhurong
Πήρε το όνομα του από τον κινέζικο Θεό της φωτιάς
Το κινέζικο ρόβερ τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον Πλανήτη Άρη, που δείχνουν το επίπεδο τοπίο, με ελαφρά καμπυλότητα στον ορίζοντα.
Τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το ρόβερ Zhurong από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA), κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στην εξερεύνησή του.
Από μπρος, το ρόβερ τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που δείχνουν το επίπεδο τοπίο, με ελαφρά καμπυλότητα στον ορίζοντα. Η δεύτερη έγχρωμη φωτογραφία, δείχνει το πίσω μέρος του διαστημικού σκάφους και αποτυπώνει τα ξεδιπλωμένα ηλιακά πάνελ και τις κεραίες.
Το ρόβερ προσγειώθηκε με επιτυχία στη θέση Utopia Planitia, ένα τεράστιο έδαφος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου. Από τη Γη εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 2020, έχοντας κρυφτεί στην κοιλιά του διαστημικού σκάφους Tianwen-1, που εισήλθε τον Φεβρουάριο στην τροχιά του Άρη.
Πανηγυρισμοί στην Κίνα για την επιτυχή προσγείωση
Το Zhurong προσγειώθηκε το Σάββατο στις 7:17 ώρα Πεκίνου. Σύμφωνα με το Xinhua,
οι μετέχοντες στην αποστολή μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της προσγείωσης μία ώρα αφότου έγινε.
«Η Κίνα άφησε για πρώτη φορά ίχνος στον Άρη, ένα σημαντικό βήμα της χώρας μας για την εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρόβερ για να αναλύσουν το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, να τραβήξουν εικόνες, χάρτες γραφημάτων καθώς και να αναζητήσουν νερό και σημάδια ζωής.
Με την προσγείωση του ρόβερ, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που υλοποίησε επιχείρηση τροχιάς, προσγείωσης και μεταφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη. Ρομποτικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής μόνον η NASA και η ΕΣΣΔ.
Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη της αποστολής που μετέχουν στην αποστολή εξερεύνησης. Η αποστολή θεωρείται επίσης πρόβα για την εκτόξευση σκάφους που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη τη δεκαετία του 2030.
Το Zhurong έχει βάρος 240 κιλά και παραπέμπει στην εμφάνιση στα ρομπότ της NASA. Ωστόσο, η κίνησή του γίνεται με ηλιακή ενέργεια κι όχι με θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου. Το ρόβερ είναι εξοπλισμένο με κάμερες, λέιζερ για ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση και με ραντάρ υπεδάφους. Τα δεδομένα μεταδίδονται αρχικά στον δορυφόρο Tianwen-1 και από εκεί στη Γη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.