- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
NASA: Ο Έλληνας που «αιχμαλωτίζει» τους ήχους του πλανήτη Άρη
Ο ροκ μουσικός Ιάσονας Αχιλλέας Μεζίλης από το Λος Άντζελες, με καταγωγή από την Ελασσόνα, σχεδίασε ένα μικρόφωνο που ηχογραφεί τους ήχους του πλανήτη Άρη.
Συνέντευξη με τον μουσικό Ιάσονα Αχιλλέα Μεζίλη που σχεδίασε για την NASA και τo Perseverance ένα μικρόφωνο που ηχογραφεί τους ήχους του πλανήτη Άρη.
Από την Ελασσόνα της Λάρισας μέχρι το Λος Άντζελες και τον πλανήτη Άρη είναι σίγουρα μακρύς ο δρόμος. O ρόκερ, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Ιάσονας Αχιλλέας Μεζίλης, γεννημένος στο Σικάγο, με έδρα το Λος Άντζελες και βαθιές ρίζες στον θεσσαλικό κάμπο, δεν φανταζόταν ότι μία μέρα θα έφτανε μέχρι τον μυστηριώδη κόκκινο πλανήτη με τον οποίον έχουν ασχοληθεί χιλιάδες επιστήμονες, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και σκηνοθέτες και έχει εξάψει τη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Ιάσονας Αχιλλέας Μεζίλης, μαζί με την ομάδα του, συνεργάστηκε με την NASA και κατασκεύασε ένα μικρόφωνο το οποίο συνδέθηκε στο διαστημικό ρόβερ Perseverance που πριν από λίγες βδομάδες προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη. Όλοι μας είδαμε και διαβάσαμε για αυτό το μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα και την ευκαιρία που μας δίνεται να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον πλανήτη. Το μικρόφωνο του Ιάσονα «αιχμαλωτίζει» τους φυσικούς ήχους του πλανήτη Άρη, άλλο ένα «όπλο» στα χέρια των επιστημόνων ως προς την ανάλυση και την κατανόηση αυτού του μακρινού πλανήτη. Λέτε κάποια στιγμή να ακούσουμε και ήχους από εξωγήινες μορφές ζωής; Ο Ιάσονας Αχιλλέας Μεζίλης μίλησε στην ATHENS VOICE.
Πες μας κάποια πράγματα για εσένα και με τι ασχολείσαι;
Αγαπούσα από πολύ μικρός τη μουσική και το διάστημα – επιστημονική φαντασία, πριν ακόμα αρχίσω να μιλάω. Ο Έλληνας πατέρας μου και η Αμερικανίδα μητέρα μου προέρχονται από οικογένειες από υπέροχους μουσικούς και επιστήμονες και ήταν άκρως υποστηρικτικοί στις μουσικές σπουδές μου. Στο πανεπιστήμιο σπούδασα μουσική σύνθεση και θεωρία (UC Berkeley) και επαγγελματικά δουλεύω σαν μουσικός παραγωγός και instrumental rock μουσικός σε περιοδείες. Η δουλειά με το απώτερο διάστημα είναι το νέο μου επάγγελμα!
Πώς και πότε ξεκίνησε η συνεργασία σου με την NASA;
Προσέγγισα την NASA το καλοκαίρι του 2016 με κάποιες ιδέες και πώς θα μπορούσα να ήμουν χρήσιμος στην αποστολή τους να «αιχμαλωτίσουν» τους ήχους του Άρη με το διαστημικό ρόβερ Perseverance. Ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία και με προσέλαβε η NASA σαν ανεξάρτητο συνεργάτη στην Jet Propulsion Laboratory (JPL), εδώ, στην Νότια Καλιφόρνια. Έφτιαξα μια ομάδα από μηχανικούς και δουλέψαμε από το 2017 μέχρι το 2021 στην κατασκευή ενός μικροφώνου που συνδέεται με τo Entry (Είσοδος), Descent (Κάθοδος) και Landing (Προσεδάφιση) σύστημα κάμερας (EDLCAM) στο ρόβερ. Ήταν το ίδιο σύστημα που «αιχμαλώτισε» και αυτά τα φοβερά βίντεο της προσεδάφισης που μοιράστηκαν από την NASA στη συνέντευξη τύπου της 18ης Φεβρουαρίου, μαζί με την πρώτη μας ηχογράφηση.
Τι σου ζήτησαν να κατασκευάσεις; Πόσο ξεχωριστός είναι ο σχεδιασμός αυτού του συγκεκριμένου μικροφώνου;
Η NASA είχε σχεδιάσει μικρόφωνα για τον πλανήτη Άρη και στο παρελθόν, αλλά για διάφορους λόγους καμία από αυτές τις προηγούμενες αποστολές δεν κατάφερε να «συλλάβει» ήχο. Τώρα είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ακούσουν και να απολαύσουν αυτή την ακουστική εμπειρία. Ναι, ο σχεδιασμός αυτών των μικροφώνων εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Αρχικά, ζητήθηκε από την ομάδα μου να σχεδιάσει ένα πλήρως εξατομικευμένο μικρόφωνο για το σύστημα EDLCAM αλλά λόγω περιορισμού στο budget από την NASA, έπρεπε να βρούμε μία λιγότερο δαπανηρή λύση. Έτσι, μέρος της επόμενης δουλειάς μας ήταν να βρούμε ένα έτοιμο εξάρτημα, κάτι που θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος σε ένα μαγαζί ή online. Δουλεύοντας με την NASA επιλέξαμε έναν DPA 4006 capsule μικρόφωνο και αυτό το εξάρτημα ήταν που πέταξε στο ρόβερ. Μέχρι στιγμής, το μικρό μας μικρόφωνο συνεχίζει να λειτουργεί και να ακούγεται φανταστικά.
Ποια συναισθήματα σου έφερε η προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη;
Παρακολουθώντας την προσεδάφιση του ρόβερ ήταν μία πολύ συναισθηματική εμπειρία. Είναι κάτι το μοναδικό να βλέπεις με τα μάτια σου ένα τόσο καταπληκτικό επίτευγμα της ανθρώπινης επινόησης και επιμονής (perseverance) μέσα σε μία τόσο δύσκολη χρονιά. Και ένα άλλο δυνατό συναίσθημα για τον εαυτό σου και την ομάδα σου που προσεδαφίστηκε σε έναν άλλο πλανήτη. Ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος αλλά και πολύ υπερήφανος την ίδια στιγμή. Όσο περισσότερο δουλεύεις σε ένα project σαν και αυτό, μαθαίνεις τις λεπτομέρειες και τελικά αντιλαμβάνεσαι πόσο πραγματικά δύσκολο είναι να καταφέρεις κάποια πράγματα. Με αυτήν τη βαθύτερη γνώση, πραγματικά έμεινα μαγεμένος και εντυπωσιασμένος με τους μηχανικούς της JPL που έφεραν εις πέρας αυτήν την επιτυχημένη προσεδάφιση. Πολλοί από αυτούς από τους μηχανικούς έγιναν φίλοι μου και έτσι χάρηκα προσωπικά για όλους τους. Είναι κάτι το μοναδικό να βλέπεις τη δουλειά χρόνων να «προσεδαφίζεται» και για λίγα λεπτά να μην ξέρεις αν θα είναι επιτυχημένη ή όχι, κάπως δραματικό συναίσθημα.
Θα φανταζόσουν ποτέ ότι ένα κομμάτι της δουλειάς και του εαυτού σου θα ταξίδευε στον Άρη;
Για πολλά χρόνια, δεν φανταζόμουν καν ότι θα είχα κάποια εμπλοκή με τη διαστημική βιομηχανία, με κανέναν τρόπο, πόσο μάλλον να ταξιδέψω σε άλλους κόσμους. Αλλά από την άλλη, είναι σαν ένα άλλο τρελό όνειρο που έχει ένα παιδί, να ζήσει μία ζωή ταξιδεύοντας τον κόσμο παίζοντας rock and roll. Είναι δίκαιο να πω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν, με πολλούς τρόπους, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Περνάω υπέροχα και νιώθω ευτυχής για αυτήν την εμπειρία και για τους θαυμάσιους και λαμπρούς ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου.
Πώς «ακούγεται» ο Άρης; Πώς ένιωσες ακούγοντας τις πρώτες ηχογραφήσεις;
Οι πρώτοι ήχοι ήταν κάτι σαν άνεμος. Η αλήθεια ήρθε όταν ακούσαμε τους ήχους που δημιουργεί ο ίδιος ο πλανήτης και όχι μέσα από δυνατούς μεταλλικούς ήχους του ρόβερ. Πιστεύω ότι αυτό μετέφερε ιδιαίτερο νόημα για τους ανθρώπους. Προσωπικά, ήμουν χαρούμενος και ανακουφισμένος που ηχογραφήθηκαν τα πάντα. Οι νέοι ήχοι που μόλις κυκλοφόρησαν, «αιχμαλωτίστηκαν» καθώς το ρόβερ κινείται στην επιφάνεια του Άρη. Είναι κάτι το μοναδικό να τους ακούς. Η ομάδα μου επεξεργάστηκε στη συνέχεια τους ήχους, για να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να τους καταλάβουν και να τους ακούσουν ακόμα καλύτερα.
Αν έστελνε κάποια μουσικά άλμπουμ ή ηχογραφήσεις στον Άρη, τι θα έστελνες;
Λοιπόν, φυσικά θα έστελνα όλο τον δικό μου μουσικό κατάλογο «Jason Achilles»… και ίσως κάποιους πρώιμους Van Halen επίσης. Ο Άρης ροκάρει! Αλλά πιστεύω ότι η απόλυτη ηχογράφηση στον Άρη θα ήταν ένα φωνητικό μήνυμα που ο σπουδαίος Carl Sagan ηχογράφησε πριν από πολλά χρόνια, ένα μήνυμα στους μελλοντικούς εξερευνητές του Άρη. Θέλω οι άνθρωποι να ακούσουν τα εμπνευσμένα και όμορφα λόγια του να ταξιδεύουν σαν αρειανά ηχητικά κύματα μέσα από την ατμόσφαιρα του ίδιου του πλανήτη. Αυτό θα ήταν απίστευτο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.