- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που δημιούργησε την κασέτα για λογαριασμό της Philips
Ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που δημιούργησε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τα CD, πέθανε στα 94 του, στο σπίτι του στο Βέλγιο το Σάββατο,
Mετά τις σπουδές του ως μηχανικός, ο Ottens ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Philips το 1952. Οκτώ χρόνια αργότερα, ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας.
Εκεί ακριβώς ήταν, που ο Ottens οδήγησε την ομάδα του στην ανάπτυξη του πρώτου φορητού μαγνητοφώνου. Δύο χρόνια αργότερα, έφερε επανάσταση στον ήχο αλλάζοντας την μπομπίνα ήχου με κύλινδρο και επινοώντας επί της ουσία, μια μικρογραφία της έκδοσής της, γνωστή σήμερα ως κασέτα.
Όταν η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε το ντεμπούτο της σε μια ηλεκτρονική έκθεση του 1963, το σύνθημα ήταν «Μικρότερη από ένα πακέτο τσιγάρα!». Ο Ottens σχεδίασε ειδικά την κασέτα ώστε να είναι αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του σακακιού, εν μέρει επειδή βρήκε ότι άλλα μοντέλα ήταν άσκοπα μεγάλα.
«Με ενοχλούσαν τα αδέξια, μη φιλικά προς το χρήστη συστήματα», είπε χρόνια αργότερα. «Είναι τόσο απλό» είχε πει χαρακτηριστικά.
Αντί να κρατήσει την εφεύρεσή του απόρρητη, όμως, ο Ottens προέτρεψε τη Philips να εγκρίνει το σχέδιό του, ώστε να μπορεί να γίνει βιομηχανικό πρότυπο και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.
Η Philips τον άκουσε και έκανε μια συμφωνία με τη Sony για να χρησιμοποιήσει τον πατενταρισμένο μηχανισμό. Χωρίς να χάσουν χρόνο και ρυθμό, οι ιαπωνικές εταιρείες αντιγράφουν γρήγορα τις κασέτες σε διαφορετικές μορφές, ενώ η Sony παρουσίασε μια τυπική κασέτα σε παγκόσμιο επίπεδο πια.
Συνολικά, πάνω από 100 δισεκατομμύρια πωλήθηκαν παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται από τον μουσικό δημοσιογράφο Marc Masters, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία των κασετών, το πρωτότυπο που εφευρέθηκε από την ομάδα του Ottens δημιουργήθηκε αρχικά ως «ευκαιρία για δημοσιογράφους ή λάτρεις της φύσης να κάνουν ηχογραφήσεις σε εξωτερικό χώρο». Όχι ως τρόπος για να ακούσει κάποιος δημοφιλή τραγούδια.
«Καταλήξαμε στα συμπεράσματα ότι η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι περιμέναμε. Είπαμε, αν είναι φτιαγμένο για μουσική, θα πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά» είχε δηλώσει ο Ottens σε συνέντευξή του στο παρελθόν.
Μάλιστα ο Ottens έχει πει πως το μεγαλύτερο απωθημένο του ήταν πως η Sony και όχι η Philips δημιούργησε πρώτη το Walkman, το οποίο θεωρούσε την ιδανική συσκευή για τις κασέτες.
Αρκετά χρόνια αργότερα, άλλαξε ξανά το παιχνίδι. Αυτή τη φορά βοήθησε στην ανάπτυξη του compact disc, ενός νέου προτύπου των Sony-Philips που έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.
Φυσικά, τα CD έγιναν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έγινε βασικό υλικό στην παγκόσμια βιομηχανία.
«Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD» έλεγε ο ίδιος σχολιάζοντας την πρόσφατη «νοσταλγία» για τις κασέτες, ενώ πάντα υποστήριζε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.
Mε πληροφορίες από Dutchnews.nl
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.